Problemen rond A'dam CS houden aan

Het treinverkeer rond Amsterdam Centraal Station is vandaag voor de tweede opeenvolgende dag ernstig verstoord.

De Nederlandse Spoorwegen hebben veel tijd nodig om de ravage op te ruimen die het gevolg is van een botsing, gisterochtend tussen een lege personentrein en een lege goederentrein.

Een woordvoerder van Railinfrabeheer, het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de herstelwerkzaamheden, legt uit dat bij de botsing een treinwagon tegen een portaal van de bovenleiding is gevallen. ,,Dat geeft een enorme ravage.'' De bovenleiding blokkeert verschillende sporen en moet omhoog getakeld worden. ,,Dat kost erg veel tijd.''

Volgens een woordvoerder van NS reden treinen vanmorgen en vroeg in de middag ,,mondjesmaat'' en is nog de hele dag ,,uitval'' van treinen te verwachten. Op het traject Amsterdam-Utrecht reden enkele treinen. Op de trajecten van Amsterdam naar Muiderpoort, Lelystad en Amersfoort lag het treinverkeer helemaal stil.

Door een reeks van ongevallen verliep het treinverkeer gisteren ook elders in Nederland chaotisch. De problemen buiten Amsterdam CS zijn vandaag opgelost, aldus NS. Wanneer de treinenloop in en rondom de hoofdstad weer normaal is viel vanochtend niet te zeggen.

NS noemt de chaos het gevolg van een uitzonderlijke samenloop van omstandigheden. Door sein- en wisselstoringen stokte het treinverkeer gisteren tijdelijk op de trajecten Nijverdal-Raalte en Leiden-Haarlem. Ook afgelopen donderdag en vrijdag werd NS geconfronteerd met sein- en wisselstoringen. Volgens Railinfrabeheer bestaat er geen samenhang tussen de verschillende storingen. ,,Daarvoor waren de problemen geografisch te gespreid'', aldus de woordvoerder vanmorgen. Volgens Railinfrabeheer speelt een eventueel gebrek aan onderhoud geen rol. ,,Wij beheren achtduizend wissels en tienduizend seinen. Techniek kan nu eenmaal af en toe problemen geven'', aldus de woordvoerder.

Door respectievelijk een botsing en een kapotte bovenleiding was er gisteren tijdelijk geen treinverkeer mogelijk naar Rheden en in de buurt van Deventer. Een stroomstoring belemmerde het verkeer rond station Apeldoorn. Tussen Almelo en Mariënberg reden door defect materieel de hele dag geen treinen. Rondom Rotterdam werd het treinverkeer tijdelijk gestoord door een vals brandalarm in een treintunnel.

NS zegt ,,met man en macht'' te werken aan verbetering van de bedrijfsvoering. Dat gebeurt via het plan `Bestemming Klant Nu' dat prioriteit geeft aan de oplossing van operationele problemen.

Railned en de Raad voor de Transportveiligheid doen onderzoek naar de oorzaak van het ongeval gisteren bij Amsterdam CS. Wanneer dat onderzoek wordt afgerond was vanmorgen nog onduidelijk.