Politie pakt `Tommy' op in Jakarta

Hutomo (`Tommy') Mandala Soeharto, de al een jaar voortvluchtige jongste zoon van Indonesië`s oud-president Soeharto, is vandaag gearresteerd in een buitenwijk van Jakarta.

De politie werd door omwonenden geattendeerd op Tommy's verblijfplaats, rukte uit en rekende de gewezen ondernemer, autocoureur en play-boy in.

Om kwart over vijf 's middags (kwart over elf in Nederland) legde de hoofdstedelijke politiechef, inspecteur-generaal Sofjan Jacoeb, een korte verklaring af: ,,Alhamdulillah (God zij dank), Tommy is een half uur geleden opgepakt.'' Op dat moment was de advocate van de arrestant nog op weg naar het hoofdbureau van politie, evenals haar ingerekende cliënt.

Volgens Jacoeb was de politie Tommy al enige dagen op het spoor. Vijftien rechercheurs deden vanmiddag met succes een inval in een woning in de villawijk Bintaro, dankzij gedetailleerde inlichtingen van wijkbewoners. Tommy bevond zich op het moment van de inval in de slaapkamer en bood geen verzet. Het huis werd vanmiddag doorzocht op wapens.

Jacoeb en de landelijke politiechef, generaal Bimantoro, vierden de arrestatie van de meest gezochte Indonesiër om zes uur tijdens een gezamenlijke verbreking van de vasten. Bimantoro, die volgende maand met pensioen gaat: ,,Ik ben heel trots op dit resultaat.''

Nagenoeg de hele Indonesische politiemacht is het afgelopen jaar ingeschakeld bij de speurtocht naar Tommy Soeharto. Hij werd vorig jaar september wegens een frauduleuze grondruil tot achttien maanden veroordeeld, maar nam de benen toen hij zich bij de gevangenis moest melden. Tommy is schatrijk, beschikt over een wijdvertakt netwerk van `vrienden' en was de politie keer op keer te slim af.

Op 26 juli werd een van de opperrechters die Tommy in hoger beroep hadden veroordeeld het slachtoffer van een moordaanslag bij klaarlichte dag, waarvoor de politie Soeharto-junior verantwoordelijk houdt. Op 1 oktober verbaasde de Hoge Raad iedereen door het vonnis te herzien en Tommy op grond van `nieuw bewijsmateriaal' vrij te spreken in de fraudezaak.

    • Dirk Vlasblom