Overstappen naar havo en vwo sterk gedaald

Het aantal leerlingen dat van mavo overstapt naar havo en van havo naar vwo is op ongeveer de helft van de middelbare scholen gehalveerd.

Dit blijkt uit de meest recente peiling van het Tweede Fase Adviespunt, dat onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De doorstroom van mavo naar havo nam van 13 naar 7 procent af, van de havo naar het vwo daalde het van 10 naar 2 procent.

Oorzaak van de afname is het zwaardere eindexamenprogramma in het studiehuis, de bovenbouw van havo en vwo. Daarnaast, zegt een woordvoerder van het Tweede Fase Adviespunt, laten sommige scholen weten het ook te ontmoedigen. ,,Vaak betreft het zogenoemde `parkeerleerlingen' die al jong mavo-eindexamen doen en nog niet goed weten wat ze verder willen. Scholen stimuleren hen door te stromen naar het middelbaar beroepsonderwijs.''

Ook blijkt uit het rapport dat het aantal zittenblijvers in de vierde klas van havo en vwo iets is toegenomen. Op een kwart van de havo-scholen bleven het afgelopen schooljaar `aanzienlijk meer' leerlingen zitten dan voorheen, terwijl er op 14 procent van de havo-scholen minder leerlingen zijn blijven zitten.

Twintig procent van de vwo-scholen meldt een toename van het aantal zittenblijvers. Ook de toename van het aantal doublures wijten deze scholen aan het zwaardere programma.