Noodlijdend MVV leent drie miljoen

De gemeente Maastricht heeft zich garant gesteld voor een lening van drie miljoen gulden aan de noodlijdende plaatselijke voetbalclub MVV. Daarmee is MVV voorlopig gered van de ondergang. In ruil voor de lening eist de gemeenteraad een extern onderzoek bij de club dat de financiële malaise moet helpen oplossen. Vorige week gaf de licentiecommissie van de KNVB nog een negatief advies over MVV aan het bestuur van de voetbalbond.

Eerstedivisieclub MVV deed al twee keer eerder met succes een beroep op de gemeente. In 1986 werd de club bijna vier miljoen gulden verstrekt. In mei 1999 volgde een subsidie van twee miljoen. Tweeënhalf jaar later is de clubkas opnieuw leeg. ,,Een bodemloze put'', noemde een Limburgse politicus de financiële huishouding van de club. ,,Je kunt beter het geld in de Maas gooien, dan zie je het tenminste wegdrijven'', meldde de PvdA-fractie onlangs.

Ondanks de noodlijdende positie wijst het bestuur van MVV een fusie met provinciegenoten Roda JC en Fortuna categorisch af. In de zuidelijke provincie wordt al jaren gedagdroomd over FC Limburg, dat zou moeten concurreren met de nationale topclubs. Roda JC (Kerkrade) en Fortuna (Sittard) verkeren in de eredivisie in sportieve problemen. Een fusie leidt vooral in Maastricht tot bezwaren.

Namens de fractie van de PvdA verklaarde voorzitter Jacobs gisteravond tijdens de raadsvergadering dat hij ,,wel bereid is tot het maken van een spagaat''. Jacobs richtte zich tot de spelers, trainers en supporters die in de raadzaal hadden plaatsgenomen: ,,We geven onze steun, maar onder bepaalde voorwaarden. De top van MVV is te zwaar, gokken op de toekomst is niet langer raadzaam. We moeten af van het als, indien, wanneer-verhaal.''

De coalitiepartijen VVD en CDA toonden zich eveneens bereid om ,,creatief mee te denken'' met een oplossing voor de financiële problemen. De politiek is van mening dat beloften van het bedrijfsleven hard gemaakt moeten worden. De VVD-fractie pleit voor een onafhankelijk onderzoek van een externe accountant naar de liquiditeit. De club moet daarom afslanken, wil voortbestaan zin hebben.

MVV hoopt volgend jaar haar eeuwfeest te vieren. De verbouwing van het stadion De Geusselt is nog in volle gang. Supporters van de club haalden in twee dagen zesduizend handtekeningen op. Een eerdere reddingspoging, waarbij PSV geld zou steken in MVV, mislukte twee weken geleden.