Liever geen celstraf voor Britse vrouwen

Of Britse rechters zich alsjeblieft twee keer willen bedenken vóór ze nog meer vrouwen celstraf geven. Die smeekbede heeft de directeur van het Britse gevangeniswezen, Martin Narey, gedaan bij het bekend worden van nieuwe cijfers die wijzen op een dramatische stijging van het aantal vrouwelijke gevangenen. Er is onvoldoende ruimte om alle veroordeelde vrouwen te herbergen.

In gevangenissen in Engeland en Wales zitten nu 4.045 vrouwen gevangen, ruim een kwart meer dan vorig jaar en een absoluut record. Om de stijging aan te kunnen zal een derde mannengevangenis, Buckley Hall in Rochdale bij Manchester met 350 cellen, worden omgebouwd tot een vrouwengevangenis, zo werd gisteren bekend. Omdat het ,,niet decent'' is ,,vrouwen net zo dicht op elkaar onder te brengen als mannen'', is dringend ,,nieuwe accomodatie'' nodig, zei Narey.

In 1970 zaten nog maar 1.000 vrouwen gevangen. De oorzaak van de snelle stijging is onduidelijk. Volgens sommigen worden meer vrouwen voor drugsdelicten veroordeeld, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat maar eenderde van de vrouwen daarvoor zit. Een andere theorie is dat rechters niet langer positief discrimineren. The Prison Reform Trust, die zich inzet voor hervorming van het, deels geprivatiseerde, Britse gevangeniswezen, riep rechters op om meer werkstraffen uit te delen aan vrouwen die ,,geen gevaar voor de samenleving vormen''. Dat zou ook helpen om de `sociale schade' te beperken van celstraf voor vrouwen. Veel vrouwen in de cel zijn ongetrouwd en hebben minderjarige kinderen die moeilijk kunnen worden opgevangen.

De ombouw van mannengevangenissen voor vrouwen brengt volgens Narey schade toe aan verschillende bestaande rehabilitatieprogramma's. De Downview-gevangenis in Surrey gold onder meer als een uiterst succesvol behandelcentrum voor drugsverslaafden. Afgelopen zomer werden de ruim driehonderd gevangenen elders ondergebracht om ruimte te maken voor vrouwen. Narey noemde de snelheid van de conversie ,,onveilig''. Drie vrouwen zouden er al zelfmoord hebben willen plegen.

Van de 138 gevangenissen zijn er achttien voor vrouwen. De gemiddelde populatie mannelijke gevangenen is zo'n 65.000, ruim een promille van de Britse bevolking. In Nederland is dat 12.500, of 0,8 promille van de bevolking.