Leningen plagen banken Japan

Vrijwel alle grote Japanse banken zijn in de eerste helft van het lopende boekjaar in de rode cijfers gezakt wegens afschrijving van de zogeheten `slechte leningen'. Ook hebben de Japanse banken verlies geleden op hun aandelenportefeuille als gevolg van de dalende beurskoersen in Tokio.

De banken zullen de afschrijving van slechte leningen versnellen in de tweede helft van het boekjaar dat op 31 maart afloopt. Op jaarbasis zal het afgeschreven bedrag van de veertien grote banken gezamenlijk uitkomen op een bedrag van 6.447 miljard yen (125 miljard gulden).

De banken voorzien daardoor momenteel gezamenlijk een verlies van ruim 2.000 miljard yen. De enige Japanse banken die voor het hele boekjaar nog een lichte winst verwachten zijn de Mitsubishi-Tokyo Bank (20 miljard yen) en de Sumitomo Trust Bank (22 miljard yen).

Analisten prijzen de verhoogde afschrijving van de problematische leningen in de tweede helft van het jaar. Maar zeggen dat dit nog slechts een begin kan zijn, ook al zijn de banken er al jaren mee bezig en zou een kapitaalinjectie van de overheid in 1999 een einde aan het hele probleem hebben moeten maken. Velen menen dat nogmaals een injectie nodig is.

Een van hen is James Fiorillo van ING Barings: ,,Zonder overheidsinterventie of een explosief economisch herstel zal het de banken nog zeker vier à vijf duren voor het probleem is opgelost.'' In de tussentijd echter kan een financiële crisis langskomen die ,,groter is of sneller komt dan de overheid aankan'', aldus Fiorillo.

Het algemene vermoeden is dat er veel meer rotte appels in de leenportefeuilles van de banken zitten dan banken en overheid tot dusver bekend hebben gemaakt. Sommigen menen zelfs dat de banken al feitelijk failliet zijn, zoals Stephen Church van het financiële onderzoeksbureau Analytica Japan. Banken moeten een eigen kapitaal aanhouden van 8 procent van de uitstaande leningen, maar Church komt uit op -25 procent.

De Japanse overheid ziet het geheel veel zonniger dan analisten in de particuliere sector. ,,De onzekerheid over de gezondheid van de banken is bij marktspelers weggenomen'', stelt een topman van het agentschap dat toezicht op de banken houdt in de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad).

,,Was het maar zo simpel'', zegt ING Barings' Fiorillo. Investeerders die hun geld in aandelen van Japanse banken steken, kijken niet goed naar de toekomst, meent hij. ,,Optimisme over de enorme afschrijvingen zal niet voortduren als men eenmaal goed begrijpt wat voor risico's deze meebrengen voor het eigen kapitaal van de banken en het bedrijfsleven.''

    • Hans van der Lugt