Leidse tram 1

Met verbazing heb ik de brief van de heer Ester uit Nijmegen gelezen (NRC Handelsblad, 17 november). De door hem nostalgisch beschreven Blauwe tram, in Leiden in het verleden ook wel `Blauwe moordenaar' genoemd, gaat niet door Leiden rijden. Leiden krijgt door zijn gemeentebestuur een zogenoemde lightrail door de strot geduwd, een sneltram of lichte trein van 2,5 meter breed en 75 meter lang. Dit gevaarte zal in andere straten van Leiden snelheden halen van 50 km per uur, maar zal in de Breestraat langzamer rijden. Echter, daar zal deze sneltram de (streek)bus en taxi niet verdrijven, en de combinatie van 24 trams per uur, (streek)bussen, toeleverend verkeer, taxi's, fietsers, en voetgangers zal de Breestraat de `gezellige' aanblik geven van de A4 tijdens spitsuur.

    • Thed van Leeuwen