Kvaerner accepteert redding door Aker

Het Noorse ingenieursconcern Kvaerner heeft een reddingsplan van zijn grootste aandeelhouder, Aker Maritime, geaccepteerd. Aker, ook uit Noorwegen, zal zijn belang in het scheeps- en installatiebouwbedrijf uitbreiden van 25 procent naar 40 procent.

Het plan wordt gesteund door de andere grote aandeelhouder, het Russische energieconcern Yukos Oil dat een belang van 22 procent heeft in Kvaerner. Yukos zag zich gedwongen om een eigen reddingsplan, dat voorzag in een aandelenuitgifte en een herstructurering, terug te trekken omdat dit niet om voldoende steun kon rekenen van aandeelhouders.

Kvaerner zelf heeft lang een grotere invloed van Aker tegengehouden. Aker levert producten en diensten aan de olie- en gassector. Gisteren maakte het bekend het belang in Kvaerner vergoot te hebben van 20,15 naar 25 procent.

Kvaerner, een van de oudste en grootste bedrijven van Noorwegen, zit in ernstige financiële nood door een te ambitieuze groeistrategie. De schuldenlast is opgelopen tot 6,5 miljard kroon (1,8 miljard gulden) en het kwam in september in acute geldnood toen banken na de aanslagen van 11 september weigerden om een overbruggingskrediet te verstrekken. Vooral de overname van het Britse bedrijf Trafalgar in 1996 zorgde voor problemen. Kvaerner heeft momenteel een beurswaarde van 906 miljoen kroon. Ter vergelijking, het bedrijf had eens een waarde van 5 miljard kroon.

Nog deze week verwacht Kvaerner een overeenkomst te sluiten met de schuldeisers. Vorige week redde Yukos Kvaerner nog van een acuut tekort aan contanten door ongeveer 400 miljoen kroon in de kas te storten van het 148 jaar oude bedrijf.