Kat en uitvinder vormen een excentriek huishouden

Precies een jaar geleden waren de eerste avonturen van Pettson & Findus in de bioscoop te zien, gebaseerd op de populaire kinderboeken van Sven Nordqvist. In de proloog van de vervolgfilm Pettson & Findus: Brief aan de koning is te zien hoe de energieke lapjeskat Findus letterlijk kleur brengt in het bestaan van de in zelfverkozen isolatie levende, wat zonderlinge uitvinder Pettson, een 'grumpy old man'.

De animatie is duidelijk opgedeeld in twee delen: voor- en achtergrond, waarbij de achtergrond bijna altijd statisch is en de voorgrond mooi gedetailleerd de aandacht op zich vestigt. Bijfiguren spelen soms een hoofdrol en het verhaal meandert associatief allerlei kanten op.

Dit komt doordat de bioscoopfilm gebaseerd is op vier afleveringen uit de gelijknamige Zweedse televisieserie. Het stoort echter niet dat deze aan elkaar geplakt zijn. Voor de volwassen kijker zijn de verhalen makkelijk te scheiden, en voor de jongste kijkers (de doelgroep: 4 - 8 jaar) gaat het lekker snel van avontuur naar avontuur.

De Nederlandse titel - Brief aan de koning - refereert aan de raamvertelling waarmee de film opent. Pettson wil dat Findus het huis opruimt maar deze vindt dit geen kattentaak. Om uit de impasse te komen schrijven ze een brief aan de koning en vragen ze hem om raad.

Wachtend op antwoord gaan ze uit kamperen, reist Findus naar de maan (de originele ondertitel Kattonauten verwijst hiernaar), krijgen ze bezoek van de excentrieke, pluimvee hatende broer van Pettson en bezoeken ze het circus. Komische bijrollen zijn weggelegd voor de stuntelende postbode (waarin volwassenen een hommage kunnen herkennen aan Jacques Tati's Jour de fête), de anarchistische kippen van Pettson, hooivorken en nijptang lenende buren, en gekke, muisachtige wezentjes.

De film is verfrissend in z'n gebrek aan moralisme, zelfs de koning wordt jaloers op het licht chaotische huishouden dat de twee erop nahouden.

Ondanks de schijnbaar marginale positie van Pettson & Findus vergeleken met Disney en Harry Potter blijkt dat ook de Zweden aan franchising en merchandising doen. Naast de op de boeken van Nordqvist gebaseerde televisieserie en films zijn er cd-roms op de markt, waarmee de jongsten spelletjes kunnen spelen.

Pettson & Findus: Brief aan de koning (Pettson & Findus: Kattonauten). Regie: Torbjörn Jansson en Albert Hanan Kaminski. Met de stemmen van Lotte Lohr, Wim van Rooij, Maria Lindes, Just Meijer. In: Kriterion, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Plaza Futura, Eindhoven; Poelestraat, Groningen; Chassé, Breda; De Keizer, Deventer.

    • André Waardenburg