`Interbrew beraamt bod op brouwer SAB'

De Belgische bierbrouwer Interbrew wil de branchegenoot South African Breweries (SAB) overnemen. Dit heeft de Britse zakenkrant Financial Times vandaag gemeld.

Het dagblad heeft documenten ingezien waarin staat dat aanstaande maandag een bod wordt uitgebracht. SAB heeft een beurswaarde van 3,4 miljard pond (12 miljard gulden). Hoeveel Interbrew wil betalen is niet bekend.

Interbrew liet weten ,,zeer verrast'' te zijn door het bericht en kondigde aan dat het vandaag met een verklaring komt. De top van Interbrew was rondom het middaguur nog in vergadering.

Als Interbrew SAB inlijft, zou dat een flinke verschuiving betekenen in de internationale bierindustrie. Het concern (onder meer Jupiler, Hoegaarden en Dommelsch) wordt dan de op een na grootste brouwer ter wereld, kort achter het Amerikaanse Anheuser-Busch en ruim vóór Heineken, dat naar de derde plaats opschuift. ,,Het is nog maar een gerucht'', reageerde Heineken vanmorgen.

SAB, dat vooral bekend is van het merk Pilsner Urquell, is de op vier na grootste brouwer ter wereld. De onderneming is sterk in eigen land, Oost-Europa en China. Interbrew heeft de laatste jaren veel brouwers overgenomen, zoals Whitbread en Beck's. De koers van SAB steeg vanochtend met 7 procent naar 4,75 pond sterling.