Hiphop en een rock'n'roll engel in Deense kinderfilm

De Deense jeugdfilm Mirakel vermengt op aanstekelijke wijze fantasie en realiteit. Zodra de twaalfjarige hoofdpersoon Dennis P. in een lastig parket komt, neemt zijn fantasie het over en begint er een kleurrijke musicalsequentie waarin zijn moeder hem bijvoorbeeld toezingt over liegen. Dennis' moeder is nooit over de dood van haar man gekomen, die dronken dansend van het dak viel.

Dennis heeft zo zijn eigen problemen. Als enige van zijn klas heeft hij nog geen schaamhaar, is hij, net als zijn beste vriend Mick, verliefd op Karen Elise en heeft de leraar de pik op hem. De snackbareigenaar adviseert hem te bidden. Zodra hij dit advies opvolgt komt zijn vader uit de hemel dalen en geeft hem toverkracht. Eén tegenprestatie: hij mag geen schunnige woorden meer gebruiken - Dennis favoriete woord is `fuck'. Nadat hij een stereo en een skateboard heeft getoverd gaat het mis. Mensen blijken minder controleerbaar dat hij had gehoopt, en minder vloeken is best lastig.

Jeugdfilms over groeipijnen zijn er in vele soorten en maten maar hebben veelal één ding gemeen: hun hang naar naturalisme. Mirakel wijkt in zijn vormgeving af van deze trend. Musicalnummers spelen een prominente rol, evenals de nachtmerries van Dennis.

Beiden zijn lekker exuberant vormgegeven, en zelfs de engel gedraagt zich anders dan de meeste filmengelen. Op de hoes van de plaat die Dennis' vader voor het laatst draaide heet de band dan ook "Bad Angels" en is de muziek meer vuige rock 'n' roll dan de zoetsappige liedjes die Dennis' moeder steeds beluistert.

Onder deze excentrieke, het verhaal relativerende vormgeving met hippe verwijzingen naar de hiphop en skatecultuur zit een bekend verhaal over opgroeien en vrede vinden met jezelf. Maar het is zo fris gedaan en er wordt met zoveel aplomb geacteerd dat het weer is alsof je voor het eerst zelf naar de brugklas gaat en alles opnieuw beleeft. En bovendien weer verliefd wordt op de cinema met z'n vele vormgevingsmogelijkheden.

Mirakel. Regie: Natasha Arthy. Met: Stefan Pagels Andersen, Sidse Babett Knudsen, Peter Frödin, Thomas Bo Larsen. In: Kriterion, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Haags Filmhuis; Plaza Futura, Eindhoven; Poelestraat, Groningen; Lux, Nijmegen; Chassé, Breda

    • André Waardenburg