Handsbal Nelisse bezorgt AZ drie punten

Met een handsbal heeft Robin Nelisse gisteravond AZ aan een 1-0 zege geholpen bij FC Groningen. De aanvaller scoorde drie minuten voor tijd uit een hoekschop. Middenmoter AZ behaalde in het Oosterpark de eerste uitzege van het seizoen. Degradatiekandidaat FC Groningen leed pas de tweede thuisnederlaag van deze voetbaljaargang.

Matchwinnaar Nelisse gaf na afloop toe, dat hij de bal op onreglementaire wijze in het doel had gewerkt. ,,Ik wilde koppen, maar ik werd geduwd. Toen ging de bal er via mijn hand in'', verklaarde hij. Op de vraag van een journalist of het de hand van God was, verwijzend naar de uitspraak van de Argentijnse voetballer Diego Maradona na diens handsbal tegen Engeland bij het WK in 1986, antwoordde Nelisse: ,,God staat mij altijd bij''.

FC Groningen had in de eerste helft een veldoverwicht, maar creëerde nauwelijks grote kansen. AZ stelde hier weinig tegenover. Toch was de ploeg van trainer Van Stee dicht bij de openingstreffer, toen de Deen Perez oog in oog met doelman Beukenkamp struikelde over zijn eigen benen.

Na rust bleef FC Groningen op de aanval spelen. AZ speelde slordig, maar had ruim tien minuten voor tijd weer de beste kans op een doelpunt. Verdediger Elshot wist de bal van invaller Nelisse net voor de doellijn weg te trappen. Drie minuten voor tijd nam Nelisse op onreglementaire wijze revanche. Scheidsrechter Oskam had net als de twee grensrechters geen handsbal geconstateerd.

FC Den Bosch heeft gisteravond na twee opeenvolgende nederlagen een 3-1 overwinning behaald op De Graafschap. In stadion De Vliert speelde de thuisploeg wederom met een verdedigende tactiek, volgens trainer Vloet de enige manier om degradatie te voorkomen. FC Den Bosch kwam al na 45 seconden op voorsprong door een doelpunt van De Freitas. Niet veel later zorgde Van Vossen voor de gelijkmaker. In de tweede helft maakte de Belgische spits Van den Eede nog twee treffers voor de Brabantse ploeg.