Georgië meldt bombardement door Rusland

Russische helikopters hebben vannacht volgens Georgië bombardementen uitgevoerd op een vallei in het noorden van deze republiek in de Kaukasus. De Russische luchtmacht heeft elke betrokkenheid ontkend.

De onbevestigde bombardementen vonden plaats op de dag dat in de Zuid-Russische havenplaats Novorossisk een nieuwe oliepijpleiding werd geopend. Deze pijplijn verbindt de oliebronnen van Tengiz in Kazachstan met de Zwarte Zee en omzeilt het oorlogsgebied in Tsjetsjenië. De lijn moet concurreren met een pijp die over een paar jaar olie uit Azerbajdzjan aan de Kaspische Zee naar de Turkse stad Ceyhan aan de Middellandse Zee moet gaan transporteren en ten dele over Georgisch grondgebied is geprojecteerd. Volgens de Georgische minister van Defensie hebben enkele helikopters een verlaten dorp in het Pankisi-dal bestookt. In deze valei wonen veel etnische Tsjetsjenen. In Russische ogen is het gebied een uitvalsbasis voor `separatistische bandieten' uit het afgescheiden Tsjetsjenië dat via een oncontroleerbaar bergachtig gebied aan Georgië grenst. Daar zou zich ook de Tsjetsjeense krijgsheer Gelajev bevinden.