`Evacuatie' van euro's in Frankrijk

Drie vrachtwagens vol euromunten zijn gisteren `geëvacueerd' uit de opstandige Munt in Pessac, nabij Bordeaux. De toelevering aan de banken gaat door volgens schema, dankzij krachtdadig optreden van het Franse ministerie van Financiën. Dat aarzelde niet de ME in te zetten tegen de 390 stakende werknemers van de Munt, die protesteren tegen de voorwaarden van de invoering van de 35-urige werkweek, per 1 januari. Over een eventueel tekort aan munten maakt de Franse overheid zich geen zorgen; 97 procent van de geprogrammeerde hoeveelheid is klaar voor distributie.

Maar is het probleem `Pessac' min of meer onder controle – zij het verre van opgelost – een volgende dreiging dient zich al aan. De vakbonden van het bankpersoneel zien in de overgang naar de euro een ideaal pressiemiddel om looneisen kracht bij te zetten. Een staking dus vanaf 2 januari. Daarbij zouden ze voorbij gaan aan akkoorden die volgens de Association Française des Banques (AFB) al lang en breed zijn gesloten.

De bankvereniging wijst zelfs op een ,,in Europa vrijwel unieke dialoog'' die ten behoeve van een rustige overgang naar de euro tussen alle betrokkenen gevoerd zou zijn. Premies, compensatieregelingen, inzet van 50.000 tijdelijke krachten, extra veiligheidsmaatregelen – men dacht dat alles geregeld was. Onderzoek binnen de banken zelf toont bovendien aan dat iedereen `klaar' zegt te zijn en van `het historische moment' een succes wil maken. En nu dan toch dit: ineens wordt er iets anders `bijgehaald' volgens de AFB, oftewel de gelegenheid maakt de dief. Als de vereniging al zou willen, ze is niet in staat het probleem op te lossen. CAO's worden door elke bank afzonderlijk afgesloten.

Mocht de dreiging werkelijkheid worden, dan rekent de AFB op `vigi-euro', het speciale euro-noodplan van de overheid.