Eenzaam en onzichtbaar

Wie MKB Nederland zegt, zegt Hans de Boer. De charismatische voorzitter van de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf weet soms tot vervelens toe de aandacht van politiek en media op zich te vestigen. Naast De Boer stond de afgelopen vier jaar Guus Broos, sinds zesenhalf jaar algemeen directeur van MKB Nederland. ,,Guus doet alle interne onderhandelingen'', heet het binnen MKB. Vorige week nam MKB afscheid van zijn eerste algemeen directeur in de ontstaansgeschiedenis van de organisatie. Broos vertrekt naar Limburg, om lid van de raad van bestuur te worden van Orbis Medisch en Zorgconcern Westelijke Mijnstreek. In Broos' afscheidsspeech klonk iets door van de ongewild onzichtbare positie die hij heeft gehad. ,,Het is niet altijd makkelijk naast een voorzitter als Hans te moeten opereren'', zei hij daar. ,,Een beetje meer erkenning en herkenning op zijn tijd was mooi geweest. Die eenzaamheid, daar moet je tegenkunnen'', voegt hij daar nu aan toe. ,,Maar het mooie afscheid en het erelidsmaatschap zijn een goede pleister op de wonde.''

De Boer herkent het beeld, moet er een beetje om lachen ook. `Bühne-jongen' De Boer werd intern af en toe afgeremd door Broos, erkent hij. ,,De deal over 20.000 extra allochtonen aan het werk helpen. Daar kom ik dan mee. Maar Guus zegt dan tegen me: Dat kan helemaal niet op zo'n korte termijn. Daar luister ik dan maar naar, want Guus weet als geen ander wat de interne organisatie van MKB wel en niet kan.''

Algemeen directeur N. van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW zag Broos regelmatig ,,om de lopende zaken door te spreken''. Hij typeert hem als ,,een echte Brabander'', vrolijk, optimistisch. ,,Hij heeft gevoel voor politiek, spreekt de taal van de ondernemers'', zegt Van Kesteren.

De socioloog Broos (52) begon in 1995 bij het toen nog in oprichting zijnde MKB-Nederland. Toenmalig voorzitter Jan Kamminga had net de paraplu die MKB nu is opengeklapt en er een aantal branches in ondergebracht. Kamminga wachtte het eindresultaat echter niet af (,,Misschien is hij wel te vroeg opgestapt'', zegt De Boer nu) en verdween. Broos kreeg in de jaren daarna de feitelijke leiding over het MKB, dat direct in zwaar weer terecht kwam. Twee elkaar snel opvolgende voorzitters kregen geen vat op de nieuwe organisatie, er liepen leden weg (waaronder de grote en kapitaalkrachtige Bovag en Horeca Nederland) en het MKB stond ,,politiek en financieel'' aan de rand van het failissement. ,,Ik vind het grote klasse dat Guus die jaren gebleven is. Hij is een eeuwige optimist die nooit geloofd heeft in een failliet van de organisatie'', aldus De Boer, die in 1998 formeel voorzitter werd.

Broos doorliep voordat hij bij MKB begon een lange lijst zeer uiteenlopende functies. Begin jaren zeventig was hij betrokken bij het woonwagenwerk streekorgaan in Helmond, in Ooststellingwerf was hij hoofd bureau maatschappelijke dienstverlening, vervolgens sectorhoofd in Noordwijkerhout en later directeur arrondissement Zutphen voor het voogdij- en gezinsvoogdijwezen. ,,Het maatschappelijk middenveld heeft me altijd getrokken'', zegt Broos zelf. VNO'er Van Kesteren: ,,Broos heeft voor continuïteit gezorgd binnen MKB. Voorzitters wisselen, de algemeen directeur houdt intern de boel bij elkaar. Daar is hij uitermate geschikt voor.''

    • Egbert Kalse