Dynegy wil bod op Enron fors verlagen

Het Amerikaanse energiebedrijf Dynegy wil opnieuw onderhandelen met zijn veel grotere, maar noodlijdende concurrent Enron over de overnameprijs. Reden is de scherp gedaalde koers van Enron.

Want sinds Dynegy zijn overnamebod deed is de koers van Enron zo ver gezakt dat Dynegy volgens The Wall Street Journal in plaats van negen nog maar vijf miljard dollar voor Enron over heeft.

Op 9 november, toen Dynegy zijn bod bekendmaakte, noteerde het aandeel Enron op de effectenbeurs van New York ruim 8 dollar. Nu, bijna drie weken later, is het aandeel Enron gehalveerd en krap 4 dollar waard. Vandaar dat Dynegy gisteren heeft bekendgemaakt opnieuw te onderhandelen met zijn overnamekandidaat.

De val van Enron is snel gegaan. In februari noteerde het concern, dat 20 procent van de handel in stroom en gas in Noord-Amerika in handen had, nog 84 dollar. De toekomst zag er rooskleurig uit. Zo zou het concern fors profiteren van de energiecrisis in Californië en andere Amerikaanse staten.

Sindsdien heeft Enron tot twee keer toe kwartaalcijfers moeten verlagen wegens een boekhoudkundige fout. Op 19 november meldde het bedrijf dat het 690 miljoen dollar aan schuld eerder moest aflossen dan werd verwacht. De grootste verrassing was het gegoochel met vermogen dat in en uit privémaatschappijen van leden van de raad van bestuur werd gesluisd om risico's te mijden. De SEC, de New-Yorkse beurswaakhond, heeft hiernaar inmiddels een officieel onderzoek ingesteld.

Veel Enronbeleggers, onder wie een grote groep ex-werknemers wier pensioen voor een groot deel in Enronaandelen is uitgekeerd, bereiden rechtzaken voor. De schadeclaims lopen in de miljarden dollars. Gemeentelijke nutsbedrijven nemen nog wel energie van Enron af, maar willen geen overtollige energie aan Enron meer leveren wegens de slechte kredietwaardigheid van het bedrijf of eisen vooruitbetaling. Enron heeft naar schatting 13 miljard dollar aan schulden, schulden die overigens Dynegy, gesteund door Dynegy's grootaandeelhouder ChevronTexaco, van plan is over te nemen. Het handelsvolume van EnronOnline, het populaire handelsplatform dat Enron beheert, is flink teruggelopen.

Bij de overname van Enron door Dynegy, die geheel in effecten wordt betaald, zou elke Enronaandeelhouder 0,26 aandeel Dynegy verwerven, maar die verdeelsleutel wordt vrijwel zeker verlaten. Analisten speculeren nu op 0,15, waarmee de zogeheten premium voor Enronbeleggers flink wordt afgetopt.