De Russen zijn terug in Kabul

Twaalf jaar na de vernederende aftocht van Sovjet-soldaten uit Kabul, zijn Russische troepen terug in de Afghaanse hoofdstad. Gewapend met geweren en gekleed in camouflagepakken met kogelvrije vesten zijn de afgelopen dagen naar eigen zeggen zo'n zestig Russische soldaten van een militair-medische eenheid van het Russische Ministerie van Noodsituaties aangekomen in Kabul. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov zei gisteren dat onder de Russen in Afghanistan ook ,,enkele medewerkers van het Ministerie van Defensie'' zijn, die ,,werken als attachées om de noodzakelijke contacten met Amerikaanse commando's en Afghaanse soldaten te ondersteunen''.

De aanwezigheid van Russische soldaten ligt gevoelig in Kabul omdat het veel bewoners onmiddellijk doet terugdenken aan de Sovjet-invasie in 1979, die twee decennia van oorlog in Afghanistan inluidde. De Russische presentie in een veld in de wijk Wazir Akbar Khan trok gisteren dan ook de aandacht van honderden locale bewoners en riep meteen vragen op over een eventuele Russische rol in een vredesmacht.

De Russen zijn de eerste buitenlandse troepen in de hoofdstad. Elders in het land zijn Amerikaanse en Britse troepen. De internationale gemeenschap is al weken verdeeld over de vraag wanneer en door wie een vredesmacht moet worden gestuurd.

De Russische president Poetin zei maandag dat er personeel van het Ministerie van Noodsituaties naar Kabul was gezonden voor humanitair werk. Zij arriveerden maandag en dinsdag in Russische vliegtuigen, die ook leveranties voor een humanitair centrum aan boord hadden.