Britney Spears

Ze wil geen deurmat van haar ontdekkers meer zijn, aldus de bijna-twintigjarige Britney Spears. Niettemin houdt ze vast aan het Lolita-imago dat ze zich op haar zestiende liet aanpraten en dat tot nu toe goed was voor veertig miljoen verkochte albums. `I'm not a girl, not yet a woman' zingt ze op de bekende kreuntoon in een nummer dat zangeres Dido voor haar componeerde met Martin & Rami, de Zweedse producers die eerder de hits Baby one more time en Oops! I did it again voor haar bedachten.

In haar streven naar artistieke volwassenheid wist Britney de beproefde succesformule nog niet van zich af te schudden, met name in Bombastic love dat een flauw aftreksel is van de eerdere hits. Ook het hippe producersduo The Neptunes hielp haar niet aan een origineel geluid, want hun bijdragen I'm a slave 4U en Boys haken schaamteloos in op de hoekige jaren tachtig-elektrofunk van Prince en Janet Jackson. Ronduit oubollig is de karaokeversie van de Joan Jett-hit I love rock'n'roll, voorzien van een milde hiphopbeat maar in feite net zo'n knieval naar de papa's en mama's in Britneys tienerpubliek als de liedjes van Sonny & Cher en de Rolling Stones op haar eerdere platen.

De schaarse tekstbijdragen van de zangeres zelf kunnen niet verhullen dat Britney Spears nog ver verwijderd is van de artistieke controle die haar heldinnen Madonna en Janet Jackson over hun carrière uitoefenden. Het keurslijf van het sexy zangeresje met fabrieksmatige producersmuziek is ze op Britney nog geenszins ontgroeid.

Britney Spears: Britney (Jive/Zomba 9222522)

    • Jan Vollaard