Bendes hinderen hulp aan Afghanen

Gewapende bendes belemmeren het uitdelen van voedselpakketten aan zeven miljoen zwaarondervoede Afghanen. Dat heeft coördinator Mike Sackett van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) gisteren gezegd in Islamabad.

Sackett zei dat de VN-konvooien met hulpgoederen op de route tussen de Pakistaanse grensstad Peshawar en de Afghaanse hoofdstad Kabul voortdurend worden lastig gevallen door gewapende bendes. ,,Om de paar kilometer is er een blokkade en worden de konvooien aangehouden. Onze medewerkers moeten dan geld betalen om verder te mogen gaan', zei Sackett op een conferentie in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad over de wederopbouw van de economie van Afghanistan.

De WFP-coördinator wees erop dat de hulpverlening aan ondervoede Afghanen daardoor vertraging oploopt en dat het toch al een zware klus wordt om elke maand 52.000 ton voedsel uit te delen aan de miljoenen Afghanen die zwaar te lijden hebben van de oorlog en droogte in hun land.

De conferentie in Islamabad over de wederopbouw van Afghanistan vindt plaats op hetzelfde moment dat in Bonn wordt onderhandeld over de politieke toekomst van het land.

Sommige waarnemers spreken over een slechte timing omdat belangrijke Afghaanse leiders en deskundigen niet op beide conferenties tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Bovendien zeggen zij dat een goede politieke regeling voorwaarde is voor wederopbouw.