Weer ruzie tussen Engelse dartsbonden

Het langlopende conflict tussen de twee Engelse dartsbonden, de BDO en de PDC, heeft vlak voor de start van de Embassy opnieuw de kop opgestoken. Als gevolg hiervan ontbreken in januari vier Engelse topspelers op het grootste dartstoernooi ter wereld. Onder hen tweevoudig bevindt zich verliezend finalist Ronnie Baxter.

Sinds de Professional Darts Council (PDC) als 'wilde bond' in 1992 onafhankelijk werd van de British Darts Organisation (BDO), laat de PDC geen moment onbenut spelers bij de concurrent weg te lokken. Toen dat de BDO deze zomer meerdere slachtoffers leek te gaan kosten, deed de organisator van de Embassy een opmerkelijke tegenzet. Het schreef een brief aan haar dartende leden en eiste daarin een verklaring dat zij de BDO trouw zouden blijven. De verklaring kwam er in het kort op neer dat alle deelnemers aan de Embassy 2002 in datzelfde jaar geen wedstrijden voor de PDC mogen gooien.

Ad Schoofs, manager van Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort: "In feite eiste de BDO daarmee dat er een definitieve keuze gemaakt werd. In bijna alle gevallen pakte dat goed uit. Maar de twijfelaars voelden ineens het mes op de keel. Onder het motto 'nu of nooit' kozen uiteindelijk vier Engelsen voor de PDC. Het was hun laatste kans."

Naast Baxter hebben Steve Beaton, Keven Painter en Andy Jenkins voor de PDC gekozen. Chris Mason twijfelt nog. Bij de PDC ontmoeten zij onder meer de beste darter ter wereld, Phil Taylor, en de Nederlander Roland Scholten. Deze Hagenaar woont alweer enkele jaren in Engeland en leidt daar een bestaan als profdarter. Het wereldkampioenschap van de PDC vindt ieder jaar plaats in Purfleet en start een week voor de Embassy.

Het evenement wordt in beeld gebracht door Sky Sports. Co Stompé denkt dat de aandacht die deze televisiezender aan darts besteedt, de voornaamste reden voor de overstap is geweest. "Sky Sports zendt diverse PDC-toernooien rechtstreeks uit, dus valt er meer geld te verdienen. Deze zender is in Nederland niet te ontvangen. Echte toppers als Martin Adams en Ted Hankey peinzen er dan ook niet eens over de BDO te verlaten. Vanwege het uitzenden van de Embassy in Nederland, genieten zij in ons land een grote bekendheid. Daar ontlenen ze veel demonstratiewerk aan. Bovendien, de jongens die nu bij de PDC gaan spelen, zijn niet de beste darters. Omdat het spelersveld bij de PDC beduidend zwakker is dan bij de BDO, hebben ze daar meer kans om ook eens een titel te winnen."

Ad Schoofs vindt het vertrek van het viertal geen verzwakking voor de komende Embassy. "Alleen Ronnie Baxter is een bekende naam, al heeft Ronnie de laatste tijd nauwelijks nog iets gewonnen. De anderen zijn stuk voor stuk geen hoogvliegers. Bovendien wordt de Embassy nu meer dan ooit een écht wereldkampioenschap. Want als vervangers zijn een Australiër, een Duitser en een Zweed uitgenodigd. Voor de dartssport is dat een positieve ontwikkeling."

Van Barneveld is in het nieuwe deelnemersveld als vijfde geplaatst. Hij ontloopt daardoor een kwartffinaleduel met Martin Adams, die dit seizoen bijna onverslaanbaar is. De aanvoerder van het Engelse team zou in eerste instantie tegenstander van Van Barneveld zijn. Zijn mogelijke opponent bij de laatste acht is nu Mervyn King. Volgens Schoofs is hij een niet al te lastige tegenstander. "Dit wordt het toernooi van 'Barney'. Hij opent op zondag en ik ben er van overtuigd dat hij zeven dagen later in de finale staat. Hopelijk tegen Ted 'The Count' Hankey. Want Raymond wil en kan hem graag verslaan."

Volgende week donderdag wordt in Frimley Green het kwalificatietoernooi voor de Embassy gespeeld. Bij de mannen doen vier Nederlanders een gooi naar het fel begeerde startbewijs: Marco Tak, Jean-Paul van Acker, Rick Hofstra en Albertino Essers. Bij de Nederlandse vrouwen proberen Mieke de Boer en Karin Krappen zich te kwalificeren voor de 25ste editie van de Embassy.

Het kwalificatietoernooi wordt gevolgd door de Winmau World Masters. Dit is het op één na zwaarste toernooi ter wereld, waaraan alle Nederlandse toppers deelnemen. Na afloop van de Winmau-finale, die door SBS6 en de BBC wordt uitgezonden, vindt tevens de loting voor de eerste ronde van de Embassy plaats.