Van Basten krijgt verkorte trainerscursus

Marco van Basten mag zich van de KNVB aanmelden voor de verkorte cursus coach betaald voetbal. Henk Kesler, directeur van de voetbalbond, heeft dit gisteren bevestigd.

Oud-international Van Basten maakte een paar maanden geleden kenbaar dat hij weer naar topvoetbal verlangde. KNVB-directeur Henk Kesler: ,,Het is voor het eerst dat we zulke serieuze signalen van hem ontvangen en willen graag iets voor hem doen. Teammanager Hans Jorritsma heeft contact met hem gezocht en gevraagd wat zijn wensen zijn. Vandaag hoor ik wat daar is uitgekomen. We zullen zelf moeten inventariseren wat de mogelijkheden zijn.''

Van Basten toonde zich tevreden over het gesprek met Jorritsma, bevestigde hij vanmorgen tegenover het Algemeen Dagblad. Hij heeft zich sinds zijn gedwongen afscheid in 1994 niet meer met topvoetbal beziggehouden. Hij moest stoppen wegens een chronische enkelblessure. De oud-speler van Ajax en AC Milan hielp Oranje in 1988 aan de Europese titel en werd twee keer uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar.

De KNVB overweegt binnenkort een verkorte cursus coach betaald voetbal aan te bieden in Zeist. Gerald Vanenburg, net als Van Basten uit Utrecht afkomstig en op jonge leeftijd bij Ajax actief, wil wellicht ook gebruik maken van de cursus. Vanenburg nam vorig seizoen afscheid als voetballer bij de Duitse club München 1860, waar hij deze maand slechts drie weken als assistent-coach fungeerde.

Internationals die meer dan veertig wedstrijden voor Oranje hebben gespeeld, komen in aanmerking voor de spoedcursus van de KNVB. Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Ruud Krol, Johan Neeskens en Ronald Koeman hebben hier in 1997 gebruik van gemaakt. Johan Cruijff kreeg in de jaren tachtig het diploma cadeau, wegens zijn bijzondere verdiensten voor het Nederlandse voetbal.

Nadat Van Basten zijn belangstelling voor het trainerschap tot uiting had gebracht, toonde Ajax-directeur Arie van Eijden meteen belangstelling voor de oud-speler. Ajax-trainer Co Adriaanse reageerde vervolgens afhoudend. Hij verlangt ook van internationals dat zij gedurende een langere tijd als coach werkzaam zijn geweest. Adriaanse kreeg hiervoor kritiek.