STE: hogere boetes nodig

Stichting Toezicht Effectenverkeer is ontevreden over de hoogte van de boetes die de toezichthouder kan opleggen. Volgens voorzitter A. Docters van Leeuwen zijn de bedragen die de STE in rekening kan brengen voor overtreders van de regels ,,hier en daar veel te laag''. De voorzitter van de STE zei dit gisteren op een congres in Amsterdam.

Sinds begin vorig jaar kan de STE boetes uitdelen met een maximumbedrag van 192.000. In 2000 werd elf keer een boete of dwangsom opgelegd aan marktpartijen die niet voldeden aan hun administratieve verplichtingen. Vorig jaar werd zes maal dit sanctiemiddel ingezet voor overtreders van de reclameregels. En eenmaal werd een boete uitgedeeld voor het overtreden van de prospectusplicht.

De overtreders van de regels worden niet bekendgemaakt door de STE. Het is de toezichthouder wettelijk verboden om die namen naar buiten te brengen. Docters van Leeuwen zou hier graag meer openheid betrachten, vooral nu bij de aanstaande wijzigingen in het toezicht de controle van de STE meer gericht is op ,,correctie via de publieke schandpaal''.