Spaanse renner daagt UCI voor rechter

De Spaanse wielrenner Joan Llaneras, vorig jaar olympisch kampioen op de baan in Sydney, gaat gerechtelijke stappen ondernemen tegen de internationale wielerunie UCI. Llaneras werd in september van dit jaar tijdens de WK baanwielrennen positief bevonden op het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO. Hij kreeg een startverbod en een tijdelijke schorsing opgelegd. Vorige week werd hij na een contra-expertise door de bond buiten verdenking gesteld.

Llaneras: ,,De zaak heeft heel wat schade aangericht, mentaal en financieel. Mijn familie heeft onder de affaire zwaar geleden. Mijn imago is aangetast.''

Llaneras richt zijn pijlen op de UCI en haar EPO-controles. De Spanjaard wijst erop dat de antidopingtesten in Sydney tweeledig waren. Een atleet moest zowel een urine- als een bloedtest ondergaan. ,,Pas als de twee stalen een positief resultaat opleverden, was er sprake van een dopinggeval. De UCI hanteert enkel de urinetest, waarvan experts van het IOC de efficiëntie betwisten.''