Rebellen Filippijnen vallen stad binnen

Moslimrebellen in de Zuid-Filippijnse stad Zamboanga op het eiland Mindanao houden tussen de veertig en vijftig inwoners in gijzeling, nadat ze vanochtend vroeg in vuurgevecht waren geraakt met het leger. Bij dat treffen zijn ten minste 28 mensen om het leven gekomen, de meesten behorende tot het guerrillaleger van de in ongenade gevallen gouverneur van de islamitische autonome regio in het zuiden van de Filippijnen, Nur Misuari.

Een week geleden vielen 59 doden op het naburige eiland Jolo toen gewapende aanhangers van Misuari vier politie- en legerposten aanvielen. De gevechten in Zamboanga, een stad met overwegend christelijke inwoners waar een belangrijke legerbasis is gevestigd, begonnen vanochtend vroeg toen legerhelicopters en bommenwerpers moslimrebellen bestookten die zich volgens een militaire woordvoerder hadden verschanst op een heuveltop met uitzicht op de stad. Daarop trokken de rebellen de stad in namen ze tientallen gijzelaars onder de in paniek geraakte en wegvluchtende burgerbevolking. Op de Filippijnse televisie was rechtstreeks te zien hoe de guerrillastrijders aanvankelijk bijna tweehonderd inwoners met zich meevoerden door buitenwijken van Zamboanga. Grote groepen werden later vrijgelaten. Veel gijzelaars, gehuld in nachtkleding en blootvoets, huilden en smeekten soldaten niet het vuur te openen op de rebellen. Volgens regeringswoordvoerders houden de rebellen nog steeds rond de vijftig burgers in gijzeling.

Misuari was hoofd van het islamitische Moro Nationaal Bevrijdingsfront (MNLF) dat in 1996 een opzienbarend vredesakkoord sloot met de regering in Manila. De guerrillastrijders van het MNLF werden geïntegreerd in het leger en Misuari werd gouverneur van de islamitische autonome regio op Mindanao. Sindsdien is onder de moslimbevolking verzet tegen hem gegroeid omdat hij onvoldoende voor haar belangen zou opkomen. Misuari, afgezet als gouverneur en politiek uitgespeeld, lijkt de komende verkiezingen in de regio te willen frustreren door zijn aanhang opnieuw de wapens te laten opnemen. Zelf werd hij dit weekeinde aangehouden in Saba. Maleisië wil hem uitleveren maar de Filippijnse president Arroyo zegt dat ze hem liever in een Maleisische gevangenis ziet.