Pinnen en overmaken in Europa goedkoper

Geld overmaken naar het buitenland en het pinnen van geld in het buitenland worden straks in de Europese Unie goedkoper. De Europese bewindslieden voor de Interne Markt stemden gisteren in met een voorstel hierover van de Europese Commissie.

Banken mogen straks voor buitenlandse geldtransacties geen hogere tarieven rekenen dan voor binnenlandse. Omdat het geld pinnen bij Nederlandse banken nu al niets kost, wordt dus het pinnen voor klanten van Nederlandse banken straks ook in het buitenland gratis.

De lagere tarieven in de EU voor pinnen en creditcards gelden vanaf 1 juli 2002, voor overschrijvingen vanaf 1 juli 2003. Cheques vallen niet onder de regeling. De regeling geldt voor bedragen tot 12.500 euro.

In theorie kunnen banken hun binnenlandse tarieven verhogen. Maar staatssecretaris Benschop zei dit niet te verwachten, omdat de consumenten dan ,,naar een andere banken stappen''.

Nederland en Duitsland wilden gisteren de banken alsnog tot 1 juli de tijd geven zelf met een regeling te komen. Maar Bolkestein maakte gisteren duidelijk dat hiervoor een nieuwe verordening nodig zou zijn, waardoor grote vertraging zou optreden. Nu krijgen de banken van de Commissie een half jaar respijt.

Volgens een onderzoek van de Europese Commissie kost het overmaken van 100 euro in de EU nu gemiddeld 24 euro.

Het Europarlement stemde twee weken geleden al in met het voorstel, maar wilde de banken tot 1 maart 2002 de tijd geven wegens het vele werk voor de introduktie van het eurogeld bij de jaarwisseling. Parlementsrapporteur K. Peijs (CDA) verwacht dat het Europarlement zonder problemen met het standpunt van de bewindslieden instemt, waardoor de verordening van kracht wordt. Dat het maximumbedrag is gewijzigd van 50.000 in 12.500 is volgens haar ,,voor gewone clienten niet van belang''. Peijs zei dat Europarlement en consumentenorganisaties ,,stennis'' zullen maken, als banken binnenlandse tarieven verhogen. De banken hebben zich steeds verzet, omdat volgens hen de infrastructuur niet klaar is. Zij wilden tot 2006 de tijd krijgen.