Oud ANC-strijder Joe Modise overleden

De eerste zwarte minister van Defensie van Zuid-Afrika, Joe Modise, is gisteravond op 72-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Pretoria. Hij leed al geruime tijd aan kanker.

Joe Modise was commandant bij de militaire tak van het African National Congress (ANC) en werd minister van Defensie toen het ANC in 1994 aan de macht kwam. Hij ging in 1999 met pensioen.

Vanaf de jaren vijftig streed Modise voor vrijheid en tegen apartheid. De moord op tientallen ongewapende demonstranten in Sharpeville in 1960 bracht Modise ertoe zelf geweld te gebruiken bij zijn strijd tegen de witte minderheidsregering in Zuid-Afrika. Hij zette onder meer bases op in Tanzania, Angola en Oeganda, van waaruit de strijd werd gecoördineerd. In 1990 was Modise een van de eerste ANC-strijders die overleg begon met de Zuid-Afrikaanse regering over afschaffing van apartheid.

Als minister van Defensie kreeg hij veel lof, ondanks een militair debacle in Lesotho in 1998 toen een muiterij met harde hand werd neergeslagen. Daarbij kwamen 60 soldaten om. Ook was er kritiek op de benoeming van Modise's vrouw tot de eerste vrouwelijke generaal in het Zuid-Afrikaanse leger.

,,Joe Modise zal nog lang worden herinnerd als een trouwe metgezel in onze strijd voor vrijheid en iemand die zijn land diende'', aldus president Thabo Mbeki vanochtend in een reactie.