`Organisatie Dance Valley schoot tekort'

Het chaotische verloop van het festijn Dance Valley 2001 op 4 augustus is ontstaan door een gebrekkige voorbereiding, onderschatting van de logistieke problemen en een gebrek aan centrale regie.

Dat concludeert de commissie-Van der Doef in een evaluatie.

Bij de dansmanifestatie raakten 700 bezoekers onderkoeld en tientallen kwamen in het ziekenhuis terecht. De problemen hadden kunnen worden voorkomen als de organisatie het evenement beter had voorbereid. ,,Er is uitgegaan van aannames uit het verleden'', zei J. van der Doef, voorzitter van de commissie.

Dit jaar kwamen 90.000 mensen op Dance Valley af; tegen 60.000 vorig jaar. De organisatie had op 80.000 mensen gerekend. Zowel de organisator als de gemeente Velsen en de betrokken hulpverleningsdiensten hebben de omvang en de organisatie van het evenement onderschat, staat in het rapport. De organisator had het vervoersplan voor het festival moeten vernieuwen. Er was geen rekening gehouden met de grote afstanden vanaf de verschillende transferplaatsen.

De chaos die aan het einde van de avond en in de nacht ontstond toen de tienduizenden bezoekers naar huis wilden, was tijdens het festival al te voorzien. De betrokkenen ondernamen echter geen actie. Een enorme verkeerschaos was het gevolg. Er waren te weinig bussen om de bezoekers te vervoeren, en taxi's reden op plaatsen waar dit niet mocht. De stroom bezoekers kon niet meer onder controle worden gehouden. Dranghekken bij het terrein werden omvergehaald.

In de chaos ontbrak het ook aan een centrale regie. De loco-burgemeester werd om 23.00 uur naar huis gestuurd. Pas de volgende ochtend werd de burgemeester van Velsen, A. Hertog, om 06.00 uur uit bed gebeld en ingeschakeld. ,,Een grote misser'', aldus Hertog.

Volgens de onderzoekers treft ook de bezoekers van het evenement blaam. Honderden mensen kwamen in de problemen doordat zij schaars waren gekleed, pillen en alcohol hadden gebruikt en niet wisten waar ze precies waren.

De burgemeester onderschrijft de conclusies van de evaluatie. De onderzoekers raden de gemeente aan het evenement volgend jaar in kleinere omvang toe te staan en in een nieuwe opzet. Of Dance Valley volgend jaar kan doorgaan, is nog niet bekend. Volgens burgemeester Hertog zal ten minste rekening moeten worden gehouden met een halvering van het aantal bezoekers.