Na examen krijgt autorijder eerst proefrijbewijs

Wie vanaf 1 januari zijn rij-examen haalt, krijgt de eerste vijf jaar geen echt rijbewijs, maar een beginnersrijbewijs.

Minister Tineke Netelenbos van Verkeer en Waterstaat vindt dat nieuwe chauffeurs eerst moeten bewijzen veilig te kunnen rijden. Bij vijf jaar goed gedrag krijgen bestuurders een gewoon rijbewijs. Wanneer iemand in de proeftijd drie zware overtredingen begaat, raakt hij zijn voorlopige rijbewijs kwijt. Zware overtredingen zijn volgens een woordvoerder van het ministerie bijvoorbeeld ongevallen met gewonden of doden en te hard of met te veel alcohol op rijden. Degenen die hun proefrijbewijs hebben moeten inleveren en daarna opnieuw zijn geslaagd voor een rij-examen, hoeven niet opnieuw aan een proeftijd van vijf jaar te beginnen. Volgens een woordvoerder van het ministerie gaat het om een `totale ervaring' van vijf jaar, eerdere jaren blijven meetellen. Het beginnersrijbewijs geldt voor alle rijbewijzen, van A tot en met E. Reden voor invoering van het systeem is volgens de woordvoerder het hoge aantal ongelukken onder 18- tot 24-jarigen. ,,Jonge bestuurders hebben in die leeftijd vijf keer zoveel kans bij een ongeluk betrokken te zijn als oudere rijders. Wij verwachten dat door invoering van het beginnersrijbewijs het aantal ongelukken met jongeren zal dalen. Die willen hun rijbewijs natuurlijk niet kwijtraken.''