Media naar veiliger oorden in Afghanistan

De European Broadcasting Union (EBU) en een groot aantal buitenlandse journalisten trekken zich terug uit delen van Afghanistan naar aanleiding van de dood van een journalist gisteren.

De man, een Zweedse cameraman van de zender TV4, werd gisternacht doodgeschoten door roofovervallers die uit waren op zijn geld en satelliettelefoon.

De man en drie collega's werden 's nachts overvallen in een huis dat zij hadden gehuurd in Taloqan, zestig kilometer ten oosten van Kunduz. Rond twee uur drongen drie bewapende mannen het huis binnen. Twee journalisten van de krant Aftonbladet moesten hun geld afgeven.

Smeekbedes van hun Afghaanse tolk voorkwamen dat de twee werden doodgeschoten.

Vervolgens probeerden de overvallers de twee andere journalisten te beroven. De cameraman gooide de deur dicht toen hij zag dat de indringers gewapend waren. Die schoten door de deur heen en raakten de man in de borst, aldus de andere verslaggever die de overval overleefde.

De Zweed is de achtste journalist die in Afghanistan om het leven is gekomen sinds het begin van de Amerikaanse bombardementen. Op 11 november werden drie journalisten gedood toen zij meereden met troepen van de Noordelijke Alliantie die werden aangevallen door Talibanstrijders. Een week later werden drie journalisten op de weg van Jalalabad naar Kabul aangehouden door gewapende mannen, die hen doodschoten.

Een groot aantal journalisten is beroofd. Zondag raakte een Britse verslaggeefster van de zender ITV gewond toen een Talibaan-soldaat die zij interviewde zichzelf met een granaat opblies. De European Broadcasting Union, een netwerk van Europese omroepen, heeft besloten alle journalisten uit gevaarlijke gebieden terug te trekken. Een ploeg van de EBU blijft in Kabul, journalisten uit Kunduz zullen zich terugtrekken. Ook een konvooi journalisten die momenteel in Taloqan zitten, onder wie NOS-verslaggever Peter d'Hamecourt, verlaten Afghanistan, zo meldt de NOS.

De Duitse televisiezender ZDF heeft bij monde plaatsvervangend hoofdredacteur Helmut Reitze laten weten dat er straks alleen nog maar ZDF-verslaggevers in Kabul zullen zitten: ,,Journalisten in Afghanistan zijn niets anders dan geldbuidels met benen. Zij zijn de gemakkelijkste slachtoffers voor rovers die op geld uit zijn.'' (Reuters)