Mariniers vechten mee in Afghanistan

Op verschillende plaatsten in Afghanistan hebben troepen van de Noordelijke Alliantie en Amerikaanse mariniers gevochten met opstandige Talibaan en hun fundamentalistische bondgenoten.

In het Noord-Afghaanse Mazar-i-Sharif duurde een bloedige gevangenisopstand vanmiddag nog altijd voort. In Zuid-Afghanistan hebben Amerikaanse mariniers gisteren een konvooi van oprukkende Talibaan beschoten in de buurt van Kandahar, waar zij een vliegveld hebben ingenomen.

De gevangenisopstand in Mazar-i-Sharif duurt al drie dagen. Het 19de-eeuwse fort, waar met name buitenlandse bondgenoten van de Talibaan zijn gevangengezet, werd afgelopen nacht door de Amerikaanse luchtmacht gebombardeerd. Gisteren maakte de Noordelijke Alliantie melding van tussen de driehonderd en vierhonderd doden onder de krijgsgevangenen. Ten minste veertig manschappen van de Alliantie zouden bij het neerslaan van de opstand zijn gedood. ,,Degenen die nog resten zullen sterven', zei een afgezant van Rahsid Dostam, de commandant van de Alliantie die twee weken geleden Mazar-i-Sharif heeft ingenomen. ,,Geen van hen zal ontsnappen.' Vermoed wordt dat ongeveer achthonderd Talibaanstrijders uit de gevallen stad Kunduz in het fort waren opgesloten.

Dat nog altijd sprake is van verzet is opmerkelijk, gezien de aanhoudende zware bombardementen en beschietingen van het fort. Gisteren raakten daarbij vijf Amerikaanse militairen zwaar gewond nadat zij werden getroffen door een verdwaalde Amerikaanse JDAM of `smart bom'. De vijf zijn naar Oezbekistan geëvacueerd en van daaruit doorgestuurd naar een militair hospitaal in het Duitse Ramstein.

Ten minste één lid van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou tijdens de opstand zijn gedood. Over de identiteit en achtergrond van de Amerikaanse slachtoffers heeft het Pentagon geen uitspraken gedaan.

Bij Kandahar in Zuid-Afghanistan hebben Amerikaanse mariniers mogelijk een aanval van de Talibaan verijdeld. De mariniers, die daar de afgelopen twee dagen zijn geland, riepen de hulp in van een Cobra gevechtshelikopter nadat zij een oprukkend konvooi van de Talibaan hadden gesignaleerd. Het konvooi zou zich in de richting van het vliegveld hebben begeven dat de Amerikaanse mariniers hebben ingenomen. De militairen bereiden van daaruit een offensief voor op Kandahar, het laatste bolwerk van de Talibaan in Afghanistan. Aangenomen wordt dat de leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, zich in de stad heeft ingegraven.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, gelooft niet dat Omar zich zal overgeven. ,,Hij is een volhardend type. Ik heb gewoon niet de indruk dat hij iemand is die zich zal overgeven', aldus Rumsfeld. Over de verblijfplaats heeft Rumsfeld nog altijd geen idee. ,,Omar organiseert het vechten onder de Talibaan, Bin Laden daarentegen concentreert zich op het zichzelf schuilhouden.'

Op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn Russische troepen gearriveerd. Het is voor het eerst dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen in Kabul zichtbaar is.

Volgens de Russische president Vladimir Poetin worden de troepen ingezet voor humanitaire hulptaken.

pers en oorlog: pagina 4