Felle reacties op klonen van embryo mens

De echte of vermeende doorbraak bij het klonen van menselijke embryo's door een particulier biotechbedrijf in Massachusetts heeft felle reacties opgeroepen in de Verenigde Staten.

President Bush noemt dergelijk onderzoek `moreel verkeerd'. Leden van het Congres hebben opnieuw gepleit voor wetgeving die iedere vorm van klonen van menselijke embryo's verbiedt. Het Huis van Afgevaardigden stemde in augustus al voor een wet die menselijk klonen voor wetenschappelijke doeleinden tot een misdrijf maakt. De straf daarop zou een miljoen dollar of tien jaar cel zijn. De Senaat moet die tekst nog behandelen.

Ook in de Amerikaanse wetenschappelijke wereld is gemengd, maar vooral sceptisch gereageerd op de bekendmaking door het bedrijf Advanced Cell Technology. John Gearhart, hoogleraar gynaecologie en fysiologie aan het ziekenhuis van Johns Hopkins University in Baltimore spreekt van ,,erg voorlopig, niet overtuigend bewijsmateriaal, dat niet gepubliceerd had mogen worden''.

George Daley, assistant professor aan de Harvard Medical School, noemt de `doorbraak' van ACT ,,een bescheiden technische stap voorwaarts'', die ,,werkelijke vooruitgang in gevaar kan brengen'' door de politieke terugslag die nu wordt veroorzaakt. Thomas McNeill, hoogleraar cel- en neurobiologie aan de University of Southern California meent dat ,,het experiment uit wetenschappelijk oogpunt goeddeels mislukt'' is. Men kwam niet verder dan het creëren van zes cellen, die niet lang leefden.

Deze reacties hebben president Bush en een aantal Republikeinse Congresleden niet belet zich fel uit te spreken. Volgens Bush ,,moeten we als samenleving niet leven scheppen om het weer te vernietigen, en dat is precies wat hier gebeurt''. De president hoopt, aldus zijn woordvoerder Ari Fleischer, dat de Senaat het voorstel van het Huis van Afgevaardigden zal aannemen, geprikkeld door ,,dit geval van het overschrijden van een grens''.

Een gisteren gepubliceerd opinieonderzoek geeft aan dat 53 procent van de Amerikanen het gebruik van bevroren embryo's, die over zijn van vruchtbaarheidsbehandelingen, toelaatbaar acht voor het vinden van behandelingen van de ziekte van Parkinson, suikerziekte en andere ernstige aandoeningen. Negentig procent is tegen klonen dat zou kunnen leiden tot genetisch identieke baby's.