Fans en makers voor even terug naar Hamelen

In het Letterkundig Museum in Den Haag kwamen zondag fans en acteurs van `Hamelen' bijeen, de populaire kinderserie uit de jaren zeventig. ,,We hielden ons altijd voor: we schrijven niet voor kinderen.''

Bertram Bierenbroodspot (Rob de Nijs) was helaas verhinderd. En ook zijn geliefde Lidwientje Walg (Loeki Knol) was er niet. Maar verder wemelde het van de Hamelen-sterren op de Hamelen-dag, zondagmiddag in het Letterkundig Museum te Den Haag. Fans, acteurs en andere betrokkenen haalden herinneringen op aan Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer, het beroemde KRO-kinderprogramma uit de jaren zeventig. De dag, mede georganiseerd door de jeugdsentimentclub Bubblegum TV/Stichting Hamelen 97, is gekoppeld aan de expositie Zo zijn we niet getrouwd, over het werk van schrijvers Harrie Geelen en Imme Dros.

De muzikale tv-serie van schrijver Harrie Geelen en componist Joop Stokkermans volgde jarenlang de spannende avonturen van een groep Hamelers, die door een Rattenvanger zijn weggelokt naar een sprookjeswereld aan de binnenkant van de bergen.

In een gesprek blikken Geelen, Stokkermans, en regisseuse Tineke Nolten-Roeffen terug. Ook Barendje Stip, het jongetje in de serie, is aanwezig: ,,Hamelen liep zo lang dat ik boven Rob de Nijs uitgroeide en de baard in de keel kreeg.'' Volgens Stokkermans was de kracht van de serie dat zij niet kinderachtig was: ,,We hielden onszelf altijd voor: we schrijven niet voor kinderen. Ik gebruikte in mijn muziek graag keihard slagwerk en scheurende trompetten. En Geelens teksten waren absoluut niet eenvoudig. Hij zei altijd: `Mijn zoon Pietertje snapt het, dus het kan'. Maar Pietertje bleek een geniaal kind te zijn.''

In het aansluitende concert worden zeven Hamelen-liedjes vertolkt door spelers uit de serie, onder wie Aernout Koffij (Martin Brozius) en Madeleine van Bambergen, Prinses van de Sneeuwvijver (Margreet Heemskerk). In een aparte zaal worden oude afleveringen vertoond een unieke gebeurtenis, want de originele uitzendbanden zijn grotendeels gewist. Deze ietwat vage video's komen uit de privé-collecties van Rob de Nijs en Harry Geelen.

Uit de video's blijkt dat de tv-serie naadloos zou passen in de huidige Harry Potter- en de komende Tolkien-rage. Het plot van één aflevering, vol tovenaars, tijdgaten, ijsheksen en verzonken kastelen, leest als de ingewikkelde synopsis van een fantasy-trilogie. De serie schreeuwt dan ook om een verfilming, een theaterversie en een boek, die volgens Geelen alledrie in voorbereiding zijn. Al stelt hij wel een eis: ,,We moeten minstens het budget van De ontdekking van de hemel hebben.''

Namens Clovis, zoon van Zwarkezwem, vorst van Warp, krijgt Geelen de Terugkeerfluit uitgereikt, de fluit die de Hamelers in de laatste aflevering van de serie terugtovert naar Hamelen. Geelen blaast een deuntje, maar iedereen blijft op zijn stoel zitten. Op dat moment krijgt de Hamelendag ook iets droevigs. De fans zijn gekomen om terug te keren naar Hamelen, en daarmee naar hun jeugd. Maar de weg terug is voorgoed afgesneden. ,,Voorbij is voorbij'', zingt Aernout Koffij.

    • Wilfred Takken