Einde belastingvrij pensioen in Spanje

Nederlandse gepensionneerden die in Spanje wonen kunnen in de toekomst niet meer profiteren van een gat in de belastingregeling tussen Spanje en Nederland. De Nederlandse minister Zalm (Financiën) heeft dit gisteren voorgesteld tijdens een overleg met zijn Spaanse ambtgenoot Rodrigo Rato.

Het gaat hierbij om de regeling die Nederlanders het recht geeft om voorzieningen voor de oude dag (pensioenpremies, lijfrentepolisen) af te trekken voor de belasting. Later moeten de gepensioneerden dan wel belasting betalen over de uitkeringen uit de pensioen- of verzekeringspot.

In Spanje woont nu echter een groep Nederlanders die in het verleden hun premies voor de belasting hebben afgetrokken in Nederland, maar nu geen belasting hoeven te betalen over de uitkeringen. Doordat er niet langer registratie plaatsvindt van Nederlanders in Spanje is niet bekend om hoeveel pensioentrekkers het gaat

Volgens Zalm is het noodzakelijk dat de ,,mazen'' gedicht worden in het belastingverdrag tussen Nederland en Spanje. ,,Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen in hun actieve periode pensioenpremies aftrekken van de belastingen om dat later dan toch belastingvrij uitgekeerd te krijgen'', zei Zalm gisteren na zijn gesprek met Rato. Op de Nederlandse voorstellen zou volgens de minister door de Spanjaarden niet onwelwillend zijn gereageerd.

Het belastingverdrag, dat dateert uit de jaren zeventig, is ontworpen om dubbele belasting te vermijden. Volgens Zalm mag het verdrag er niet in resulteren dat er van een volledige belastingvrijdom sprake is. Ook de regeling voor sporters en artiesten die slechts korte tijd in Spanje verblijven zou volgens de minister moeten worden aangepast.

Het huidige verdag laat de in Spanje uitgekeerde pensioenen vrijwel ongemoeid als deze bedragen maandelijks worden overgemaakt naar Spanje. In de voorstellen van Zalm zou Spanje het recht van heffing houden, maar krijgt Nederland de mogelijkheid van een bronbelasting, als de uitkeringen onbelast blijven. Dan zou er dus in Nederland belasting worden geheven. Een dergelijke regeling zou ook moeten gelden voor sporters en artiesten die gedurende een kort verblijf in Spanje inkomsten genieten. Het belastingverdrag met Portugal werd eerder al aangepast op dit punt.

    • Steven Adolf