Duits Kinowelt bijna failliet na opzeggen lening ABN Amro

De beursgenoteerde exploitant van filmrechten Kinowelt Medien uit München wordt met ondergang bedreigd nadat ABN Amro een lening van 50 miljoen euro (110 miljoen gulden) aan het bedrijf heeft opgezegd. Als het de Duitse onderneming niet lukt om vandaag of morgen alsnog met de Nederlandse bank tot overeenstemming te komen, wordt volgens een woordvoerder, faillissement aangevraagd.

Kinowelt zit al maanden in de gevarenzone. Het bedrijf nam te veel risico met de aankoop van filmrechten ter waarde van 560 miljoen mark (631 miljoen gulden) van de Amerikaanse filmstudio Warner Brothers. Al in september dreigden de banken de geldkraan dicht te draaien. Oprichter en grootaandeelhouder Michael Kölmel slaagde er toen nog in tijd te winnen. De banken eisten dat Kölmel een nieuwe investeerder zoekt, maar die is tot op heden niet gevonden.

De onderneming heeft in totaal rond 400 miljoen euro schuld uitstaan bij twaalf banken. De grootste kredieten komen van ABN Amro, de BHF-bank en de Hypo-Vereinsbank. Het is niet ondenkbaar dat de andere grote geldschieters het voorbeeld van ABN zullen volgen. De koers van het aandeel Kinowelt moest gisteren 30 procent prijsgeven en sloot op 0,60 euro. Kinowelt heeft een notering aan de Duitse Neuer Market voor jonge (technologie-)bedrijven. Bij de onderneming werken achthonderd mensen. In de eerste helft van dit jaar boekte het bedrijf een verlies voor belastingen van 196 miljoen euro bij een omzet van bijna 119 miljoen euro.

Kölmel, een 47-jarige wiskundige, bond in de afgelopen jaren de strijd aan met de Duitse mediagigant Leo Kirch. Zijn grote doorbraak kwam in 1996 met het succes in Duitsland van de Britse film The English Patiënt. In 1998 bracht hij zijn bedrijf naar de beurs. Het profiteerde vervolgens van de hausse in media-aandelen die tijdens de internethype gewild waren om hun controle over de `content' (inhoud) voor op het internet.

Eind 1999 bereikte de koers een hoogtepunt van ruim 85 euro. In Augustus 1999 kaapte Kölmel een omvangrijk pakket filmrechten weg voor de neus van Kirch die daarop reageerde met een boycot van Kinowelt. Later sloot ook de tv-zender RTL zich bij de boycot aan. Kölmel kon het kostbare pakket nauwelijks te gelde maken omdat de commerciële tv-stations zijn films niet afnemen. Als Kinowelt failliet gaat is het al het tweede bedrijf van de Neuer Market dat deze maand over de kop gaat, na het software Brokat.