Carlito's Way

Carlito's Way van Brian de Palma met Al Pacino in de hoofdrol moet in het Japans klinken als Carito-Do. De Japanse tong heeft het moeilijk met de `l', Do betekent manier of weg, zoals in ju-do en ken-do, respectievelijk: de zachte weg en de weg van het zwaard. De weg die wordt bedoeld, is die welke leidt tot verlichting en het overwinnen van doodsangst.

Carlito's Way begint met de sterfscène van Carlito. `Kareltje' is een Puerto-Ricaanse drugsdealer die na vijf van de dertig jaar waartoe hij is veroordeeld vrijkomt door fouten van het openbaar ministerie. In een schitterende scène bedankt hij OM en rechter dat hij vijf jaar heeft gekregen om tot inkeer te raken: hij wil het rechte pad op. Hij is de enige in de rechtszaal die daarin gelooft.

Net vrij belandt hij in de volgende onvergetelijke scène: de massaslachting in een boevenhol en het vergaren van zijn eerste kapitaal. Kareltje houdt vast aan zijn droom: een geheel legale rentacar-firma op de Bahama's, maar de kijker weet beter. De trein van moord en doodslag eenmaal in beweging gebracht komt niet meer vredig tot stilstand.

Wat is De Weg van Carlito? Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst het landschap bekijken waarin Carlito zijn pad uitstippelt: de onderwereld. In die wereld bestaat alleen de schijn van vriendschap. Iedereen belazert iedereen en iedereen staat elkaar naar het leven. Carlito echter, laat zich leiden door principes van eerlijkheid, trouw en loyaliteit. Een zeer christelijke weg in een infernale wereld.

Waarom kiest hij die weg? Niet om een hoger doel te bereiken, maar, zoals hij zijn vriendin uitlegt, omdat hij niet anders kan. Ook zijn vriendin, die net als hij een droom najaagt, beseft dat het niet goed kan aflopen.

Langzaam vervolgt Carlito zijn pad dat onvermijdelijk naar het slot leidt: een van kogels doorzeefd Kareltje.

Tussendoor krijgt de kijker prachtige liefdesscènes voorgeschoteld, bloedstollende achtervolgingen, wat moorden en fenomenaal acteren. Al Pacino is de meester van het ondoorgrondelijk gezicht. Geniet van de manier waarop hij lacht om de grapjes van de mannen die hem willen doden. In deze variant van de hel is Carlito een engel. Zijn dood sluit een spannende, en bovenal stichtelijke film af.

Carlito's Way (Brian De Palma, 1993, VS), RTL5, 22.00-0.40u.

    • Hans Moll