Bush `eist' inspectie van wapens in Irak

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren geëist dat de wapeninspecties in Irak worden hervat. Volgens Bush richt de strijd tegen terreur zich ook op degenen die massavernietigingswapens maken.

Het is de eerste keer sinds de terreuraanslagen op 11 september dat Bush Irak woordelijk betrekt in de internationale strijd tegen het terrorisme. De uitspraak voedt daarmee het vermoeden dat Irak een mogelijk nieuw doel kan worden van de VS in die strijd. Volgens het Witte Huis is geen sprake van een koerswijziging.

,,Mijn boodschap luidt als volgt; als je terroristen een veilig heenkomen bezorgt, dan ben je een terrorist. Als je massavernietigingswapens ontwikkelt om de wereld te terroriseren, dan zul je daar op aangesproken worden'', aldus Bush. Hij drong er bij de Iraakse president Saddam Hussein op aan internationale wapeninspecteurs toe te laten. Wanneer Hussein geen gevolg geeft aan die oproep, dan ,,zal hij uitvinden'' wat de consequenties zijn.

De Ambassadeur van Irak bij de Verenigde Naties, Mohammed Aldouri, heeft gezegd dat Baghdad de terugkeer van inspecteurs niet zal toestaan zolang de sancties die de VN het land in 1990 na de inval in Koeweit hebben opgelegd, niet worden opgeheven. ,,Onze positie is heel duidelijk. We zullen geen wapeninspecteurs toelaten. Er valt niets te inspecteren'', aldus Aldouri.

Na de uitspraak van Bush is vanmorgen de olieprijs gestegen in de verwachting dat de olie-export van Irak mogelijk kan stilvallen. Die kans bestaat wanneer een Amerikaanse aanval op Irak dreigt of een nieuwe confrontatie met de Verenigde Naties in het verschiet ligt over het olie-voor-voedselprogramma.

De Verenigde Staten en Rusland zijn gisteren besprekingen begonnen over de herziening van de sancties die gelden voor Irak. Het onderzoek naar de resten van de Iraakse nucleaire, chemische en biologische wapenprogramma's werd in 1998 afgebroken nadat Baghdad de inspecteurs uitwees. Hervatting van de inspecties, inruil voor opheffing van de sancties, heeft Irak stelselmatig geweigerd.

Een VN-gezant voor Somalië, dat eveneens door de VS wordt beschuldigd van het schuilhouden van terroristen, heeft gewaarschuwd dat een aanval op dat land desastreuze gevolgen zal hebben. Washington heeft gezegd dat de mogelijkheid bestaat dat terroristenleider Osama bin Laden en zijn terreurgroep Al-Qaeda vanuit Afghanistan naar Somalië vluchten. Maar een Amerikaanse aanval op Somalië zal de opbouw in dat land ,,volledig ongedaan maken'', aldus VN-gezant Randolph Kent.