Burgemeester Leeuwarden tracht wraakzucht te sussen

,,Begraaf uw woede, stop met moddergooien, wees wijs, hou uw kop erbij en zorg dat de stad bestuurbaar blijft.'' Waarnemend burgemeester Margreeth de Boer van Leeuwarden riep gisteren in een speciaal belegde persconferentie alle raadsfracties op het huidige college niet vier maanden voor de verkiezingen naar huis te sturen. Overmorgen valt hierover in een extra raadsvergadering het besluit.

Morgenavond debatteert de commissie Bestuur en Middelen eerst over een belastingstrop die de gemeente ten minste tien miljoen gulden kost. Wethouder Hermien de Haan (PvdA) legde in verband hiermee vorige week haar functie neer, nadat de collegepartijen VVD en GroenLinks het vertrouwen in haar opzegden.

De oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SP willen dat het hele college opstapt. De Boer is ,,uiterst bezorgd'' dat partijen hierop aansturen en vindt dit `not done', juist nu een aantal grote projecten moet worden afgerond, zoals de mogelijke aanleg van een grote zuidelijke rondweg.

De PvdA vindt dat het college in zijn geheel verantwoordelijk is voor de belastingstrop en niet alleen De Haan. Op een extra PvdA-ledenvergadering dit weekeinde riep de Friese PvdA-gedeputeerde Sicko Heldoorn openlijk om ,,wraak'' en ,,bloed, bloed''. De Boer: ,,Laat ik me keurig uitdrukken: zo'n uitspraak vind ik niet verstandig.''

Het moddergooien moet worden gestaakt, vindt De Boer. Dat geldt ook voor ex-wethouder De Haan zelf en de vorige maand afgetreden ex-burgemeester Loeki van Maaren-van Balen (ook PvdA), die naar De Boers oordeel moeten stoppen ,,via de media te communiceren''.

De Haan schreef dit weekeinde in een dagboek in het Friesch Dagblad het ,,vals'' te vinden dat Van Maaren een geheim belastingrapport naar de Volkskrant had gelekt, terwijl ze kort daarvoor meldde dat de stad ,,rust nodig had''. De Haan: ,,Zij bracht het naar de krant, niet naar de raad, omdat haar eigen positie in gevaar was (..).Ik kan slecht tegen mensen die de waarheid op een ziekelijke manier verdraaien.'' De Haan vandaag: ,,De Boer heeft met haar oproep ontzettend gelijk. Maar ik heb me altijd ingehouden. Alleen in het dagboek van het Friesch Dagblad heb ik mijn mening gegeven.''

De Boer riep met name haar eigen partij op het hoofd koel te houden. ,,De PvdA heeft door het vertrek van wethouder De Haan een bijzonder offer gebracht. Ik onderschat de pijn niet. Maar dat betekent niet dat je moet aansturen op een collegebreuk.'' Leeuwarden zal in dat geval landelijk ,,een bijzonder figuur slaan'', aldus De Boer. VVD en CDA steunen de oproep van De Boer.