`Binnen drie dagen akkoord'

De Noordelijke Alliantie rekent er op dat tijdens de Afghanistan-conferentie nabij Bonn ,,binnen drie dagen'' een akkoord kan worden bereikt over een overgangsregering voor Afghanistan. Een delegatielid van de Noordelijke Alliantie heeft dat vanochtend gezegd bij aanvang van de conferentie, waaraan ook vertegenwoordigers van ex-koning Zahir Shah, Afghanen in de diaspora en verscheidene commandanten en stamoudsten deelnemen. De Talibaan zijn niet vertegenwoordigd.

De conferentie, in het streng bewaakte Petersberg Hotel in Königswinter, even ten zuiden van Bonn, werd vanochtend officieel geopend door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Fischer. Hij wees de Afghaanse onderhandelaars op hun eigen verantwoordelijkheid om een ,,historisch compromis'' te sluiten dat de weg moet openen naar ,,een betere toekomst voor uw verscheurde land en zijn bevolking''.

Fischer onderstreepte dat de internationale gemeenschap betrokken zal blijven bij het geven van steun aan de wederopbouw van Afghanistan. ,,Het Afghaanse volk moet weten dat het niet in de steek zal worden gelaten op het moment dat het conflict met de terroristen van Al-Qaeda en het Talibaan-regime ten einde loopt''. Maar, zei Fischer, voordat sprake kan zijn van wederopbouw, moeten de Afghaanse leiders zelf uit hun midden een overgangsbestuur kiezen. ,,Dat is uw verantwoordelijkheid. Niemand kan die verantwoordelijkheid van u afnemen en niemand is ook van plan dat te doen.''

Duitsland is gastheer van de Afghaanse conferentie die mede is georganiseerd door de Verenigde Naties.