`Benschop wordt premier'

Staatssecretaris Dick Benschop (Europese Zaken) wordt op een dag premier van Nederland. Zijn Franse collega, minister van Europese Zaken Pierre Moscovici, schrijft dit in zijn nieuwe boek L'Europe, une puissance dans la mondialisation. ,,Ik weet het zeker'', voegt Moscovici eraan toe.

De bron van zijn kennis vermeldt de Franse minister niet. Benschop is de Nederlandse politicus met wie hij de meeste contacten heeft. Moscovici noemt de Nederlandse staatssecretaris ,,zeer getalenteerd''.

Benschops relatie met de Franse socialist Moscovici had in 1999 onder meer tot gevolg dat hij werd uitgenodigd voor overleg over een mogelijke `derde weg' van de Europese sociaal-democratie. Dat gebeurde nadat de Franse regering zich geërgerd had aan een gezamenlijke verklaring hierover van de Britse premier Tony Blair en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder.

Benschop werd uitgenodigd aan te schuiven bij een Frans-Duits-Brits denkgroepje, maar dat viel al snel uiteen doordat de deelnemers andere functies kregen en de discussie over een derde weg al snel voorbij was.