Belgische link bij moord op Massood

De moord op 9 september op de militaire leider van de Afghaanse Noordelijke Alliantie, commandant Achmed Shah Massood, zou vanuit België zijn georganiseerd. Dat hebben justitiële en inlichtingenbronnen tegenover lokale media verklaard.

Het Brusselse parket maakte bekend dat in verband met de moord een tiental mensen is gehoord, nadat gisteren huiszoekingen in Brussel, Leuven en Mons waren verricht. De woordvoerder van het parket zei gisteren dat de ondervraagden niet zijn gearresteerd.

De huiszoekingen volgden nadat Britse autoriteiten eind vorige maand een Egyptische moslim-activist, Yasser el-Sirri, van het Islamic Observation Centre in Londen hadden gearresteerd. Deze had valse perspapieren gegeven aan de twee personen die Massood vermoordden, toen zij zich bij hem als journalisten hadden voorgedaan voor een interview.

Eerder werd al bekend dat de daders, die vermoedelijk de Tunesische nationaliteit hadden, met gestolen Belgische paspoorten reisden. De paspoorten waren gestolen op de Belgische consulaten in Den Haag en Straatsburg.

Uit bij de huiszoekingen in beslaggenomen computer- en andere documenten zou zijn gebleken dat in elk geval een van de Tunesiërs bij de aanslag op Massood was betrokken. Het dagblad De Morgen meldde vanmorgen dat de Tunesiër in België op groen licht van el-Sirri wachtte om tot actie over te gaan. Door onderzoek van de Belgische staatsveiligheidsdienst zou de persoon die de namen van de twee daders op de Belgische paspoorten plaatste zijn geïdentificeerd.

De Franse politie arresteerde gisteren vlak bij de Belgische grens een Tunesiër, wiens arrestatie met het Belgische onderzoek verband houdt. Ook werd op Belgisch verzoek in Parijs een verdachte ondervraagd.

Half september was in de Brusselse gemeente al de Tunesische ex-voetballer Nizar Trabelsi gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten.

Volgens de krant La Libre Belgique zijn de gisteren ondervraagde personen niet gearresteerd, omdat de Belgische anti-terrorismewetgeving tekortschiet en het onderzoek daarom alleen over valse papieren gaat.

De parketwoordvoerder was vanmorgen niet bereikbaar voor een reactie.