Beleggers wachten af op stuurloze beurs

De Amsterdamse effectenbeurs kon vanmogen geen richting vinden. De graadmeter opende hoger, maar rond het middaguur noteerde de AEX-index een verlies van 0,1 procent op 506,22 punten.

De afwachtende houding van beleggers werd vanochtend vooral veroorzaakt door de publicatie van het Amerikaanse consumentenvertrouwen voor november, die voor vanmiddag gepland stond. Die Amerikaanse cijfers worden gezien als een belangrijke graadmeter voor de kansen op een snel herstel van de economie.

Zwaargewicht Koninklijke Olie steeg 0,5 procent tot 55,40 euro. Het concern profiteerde van de hogere olieprijs, veroorzaakt door de toenemende Amerikaanse druk op Irak om weer wapeninspecties toe te staan. De dreigende taal van president Bush aan het adres van Bagdad, plus de kans op een conflict met de Verenigde Naties over het voedsel-voor-vrede programma, heeft de vrees doen toenemen dat de olietoevoer vanuit Irak onderbroken zal worden. Irak exporteert ongeveer 2 miljoen vaten olie per dag.

Supermarktconcern Ahold stond op een winst van 0,7 procent op 33,52 euro. Het concern kwam met kwartaalcijfers die positief waren, maar wel aan de onderkant van de verwachtingen van anslisten bleven steken.

Veel technologiefondsen wisten de winsten van gisteren verder op te voeren. Philips steeg 0,9 procent tot 32,89 euro en KPNQwest noteerde 1,4 procent hoger op 9,43. KPN echter verloor 3,3 procent tot 5,83 euro, mogelijk door de commotie over de optieregelingen en de gouden handdruk voor topman Scheepbouwer.

Ook elders in Europa was het beeld wisselvallig. In Londen stond de FTSE-index rond het middaguur 0,3 procent hoger op 5.319 punten. En in Parijs klom de beursgraadmeter, de CAC, 0,2 procent hoger tot 4.573 punten. In Londen daalden de koers van Barclays en de Royal Bank of Scotland een procent ondanks aanhoudende geruchten over fusiebesprekingen onder Britse banken. Winkelconcern Kingfisher steeg 4,8 procent op het nieuws dat het een belang van 25 procent heeft genomen in het Duitse Hornbach.

In New York sloten de beurzen met winst, ondanks het rapport van het National Bureau of Economic Research dat de Amerikaanse economie al sinds maart aan het krimpen is. De Dow-Jonesindex steeg 0,2 procent op 9.982 punten en de technologiebeurs Nasdaq wist zelfs 2 procent te stijgen naar 1.941 punten. De Nasdaq volgde het sentiment in Europa waar de technologie sector ook terrein won. De sector werd geholpen door een rapport van zakenbank Credit Suisse First Boston dat schreef dat de ergste terugval op de computermarkt voorbij is. Chipfabrikant Intel maakte verder bekend dat het een nieuwe techniek heeft ontwikkeld waardoor chips sneller werken. Het aandeel steeg 2,6 procent. Internetwinkel Amazon zei dat het 12.000 artikelen per uur meer verkoopt dan vorig jaarn en boekte 35 procent koerswinst.

De beurs in Tokio daalde omdat investeerders hun winst namen na de stevige stijging van gisteren. De Nikkei-index zakte met 1 procent tot 10.948 punten. Vooral de financiële aandelen moesten het ontgelden. De technologiesector was wel in trek, mede door de zwakkere yen. De Hang-Sengindex in Hongkong sloot 1,1 procent lager, de Zuid-Koreaanse beurs zakte 0,7 procent.