`Barthez na blunders in reclame voor boter'

De recente blunders van doelman Fabien Barthez van Manchester United hebben in Engeland voor verschillende reacties gezorgd. Terwijl de Britse media gehakt maken van de Franse grabbelaar, wil een supermarktketen hem gebruiken in een reclamecampagne voor boter. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is hij een sprekend voorbeeld van iemand met `boter aan zijn vingers'.

Barthez werd met het Franse elftal in 1998 wereldkampioen en twee jaar later ook Europees kampioen. Bij Manchester United toont hij zich een wisselvallige doelman, die knappe reddingen met grote flaters afwisselt. Afgelopen zondag was hij met twee blunders verantwoordelijk voor de 3-1 nederlaag tegen Arsenal.

Manager Alex Ferguson van United heeft Barthez in het openbaar steun toegezegd. Barthez werd een paar jaar geleden voor een recordbedrag (voor een doelman) van 28 miljoen gulden overgenomen van AS Monaco. Hij heeft momenteel privé-problemen en reist bijna wekelijks heen en weer naar Frankrijk.

De 30-jarige doelman kreeg in de Britse pers steun van zijn landgenoot Thierry Henry, die namens Arsenal profiteerde van de blunders. ,,Fabien is een vriend van mij'', zei Henry. ,,Ik had liever op een andere wijze gescoord tegen Manchester United. Maar ik hoef niets tegen hem te zeggen. Hij is mans genoeg om er weer bovenop te komen.''

Manager Ferguson deed er zondag op Highbury voornamelijk het zwijgen toe. Hij sprak van een rampzalige wedstrijd, zonder Barthez met naam en toenaam te noemen. ,,Over de tweede en derde goal van Arsenal heb ik niets te zeggen'', mompelde de Schotse coach, die aan het einde van het seizoen terugtreedt.

Ferguson gaf wel toe dat de gammele defensie van United hem zorgen baart. De Engelse kampioen heeft in 13 competitiewedstrijden al 23 doelpunten tegen gekregen. Alleen West Ham United en Leicester City hebben in de Premier League nog meer treffers geïncasseerd. De regerend kampioen staat zesde, vijf punten achter koploper Liverpool. ,,We kunnen ons nu nog maar twee nederlagen veroorloven indien we onze titel willen prolongeren,'' stelde Ferguson.