Amsterdam wil Rijksgeld voor kunst

De gemeente Amsterdam wil vergoedingen voor bruiklenen van kunstwerken aan het Rijk. Het geld is nodig voor renovatie en nieuwbouw van het Stedelijk Museum.

In een brief aan staatsssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) schrijft de Amsterdamse burgemeester Cohen dat het college van B&W graag zou willen spreken over ,,onconventionele gedachten, zoals nieuwe (eigendoms)verhoudingen tussne gemeente en Rijk, zowel met betrekking tot het Stedelijk Museum als tot langdurige bruikleen door de stad aan het Rijk gegeven''. In een eerste reactie spreekt Van der Ploeg van ,,een hoogst ongebruikelijk idee'', maar hij zal een gesprek met Cohen ,,niet uit de weg gaan''.

In het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum hangen diverse topstukken die door Amsterdam in langdurig bruikleen aan het Rijk zijn gegeven, zoals de Nachtwacht. Het Rijksmuseum betaalt hiervoor geen vergoeding. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het in eerste instantie om vergoedingen voor de langdurige bruiklenen. ,,In het uiterste geval gaat het om verkoop aan het Rijk.'' Voor de betrokken musea en de bezoekers zal eventuele verkoop van de topstukken niets veranderen aan de huidige situatie.

Cohen schrijft in zijn brief aan Van der Ploeg dat het Stedelijk Museum, net als het Concertgebouworkest en Het Nationale Ballet, een gedeelde verantwoordelijkheid is van Rijk en gemeente. Tot nu toe ontvangt het Stedelijk alleen geld van Amsterdam. Het museum voor moderne kunst is al jaren toe aan renovatie en nieuwbouw, maar slaagt er niet in om de financiering rond te krijgen. Het huidige plan, dat volgende maand in definitieve vorm gereed is en in april 2002 zou kunnen worden aanbesteed, kost 200 miljoen gulden. De gemeente heeft 150 miljoen gulden gereserveerd.

Gezien zijn reactie is het onwaarschijnlijk dat Van der Ploeg de suggestie van Amsterdam zal honoreren. Volgens de gemeente-woordvoerder zou een weigering van OCenW betekenen dat een gedeelte van het Stedelijk de deuren moet sluiten. Van opportunisme is volgens haar geen sprake: ,,Pas nu er een ambitieus plan is opgesteld, blijkt dat we het niet alleen kunnen financieren.'' Bij het Rijksmuseum wil men niet ingaan op eventuele vergoedingen. ,,We zijn heel tevreden met hoe het nu gaat.''