Veertien supporters opgepakt bij Arena

De Amsterdamse politie heeft gisteren 24 aanhoudingen verricht rondom de wedstrijd Ajax-PSV. Veertien arrestaties vonden plaats toen de mobiele eenheid het terrein rond het stadion de Arena na afloop van de wedstrijd met enig machtsvertoon ontruimde.

Voorafgaand aan de wedstrijd had de politie tien bezoekers aangehouden, onder wie acht Ajax-supporters. Zij werden geïdentificeerd als fans die vorige week een supportersvak van NAC binnenvielen. Twee bezoekers zijn aangehouden. Zij wilden met een vals entreebewijs binnenkomen.

De mobiele eenheid voerde gisteren drie kwartier na afloop van de wedstrijd charges uit, omdat naar schatting honderd Ajax-fans aan de noordzijde van het stadion bleven hangen, in afwachting van het vertrek van een trein met PSV-supporters. De stemming aan de noordzijde van het stadion was tot de aanvang van de charges rustig, maar de fans reageerden volgens de politie niet snel genoeg op het verzoek de omgeving te ontruimen. ,,Op grond van een plaatselijke verordening kunnen wij mensen gebieden het terrein na afloop van de wedstrijd te verlaten'', aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie gisteren. ,,Veertien mensen zijn gearresteerd, omdat zij niet aan dit bevel voldeden.''

In totaal zijn gisteren 350 agenten en leden van de mobiele eenheid ingezet. Dat is volgens de woordvoerder een gebruikelijke bezetting voor een 'risicowedstrijd'. Tijdens de wedstrijd bleef het volgens de politie rustig in het stadion. Het vak met bestuurders en familieleden van de uitspelende club (bestormd tijdens Ajax-NAC) was dit keer verhuisd naar de andere kant van het stadion. De politie voerde een zogeheten lik op stuk-beleid, waarbij aangehouden supporters via een deurwaarder direct een stadionverbod kon worden opgelegd. Volgens een woordvoerder van Ajax wordt deze aanpak met succes toegepast. In het stadion gold gisteren een alcoholverbod. Buiten het stadion was bier makkelijk te verkrijgen en ook bezoekers van de skyboxen mochten alcohol gebruiken.