Uruguay gaat na twaalf jaar weer naar WK

Uruguay heeft zich gisteren als 32ste en laatste land geplaatst voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal van 2002 in Japan en Zuid-Korea. Uruguay won in Montevideo in de return met 3-0 van Australië, dat vorige week het eerste beslissingsduel in Melbourne met 1-0 had gewonnen.

Uruguay plaatste zich voor het eerst sinds 1990 voor de eindronde van het WK. De voormalige grootmacht won de wereldtitel in 1930 en 1950. De huidige selectie eindigde in de Zuid-Amerikaanse groep als vijfde en moest daardoor een barrage spelen tegen Australië, dat in de poule van Oceanië bovenaan eindigde.

De wedstrijd in Montevideo verliep zonder ongeregeldheden, nadat de Australiërs bij aankomst op het vliegveld twee dagen eerder waren bekogeld door chauvinistische fans. Uit protest tegen de agressie eisten de Austaliërs dat de wedstrijd op neutraal terrein zou worden gespeeld. De wereldvoetbalbond (FIFA) negeerde het verzoek.

In het hete Centenario-stadion kwam Uruguay gisteren na een kwartier op voorsprong door een treffer van Dario Silva. Australië had weinig in te brengen tegen het technisch superieure spel van Uruguay. Pas in de tweede helft kreeg de bezoekende ploeg een paar kansen. Morales besliste de eenzijdige wedstrijd met twee doelpunten op aangeven van Recoba.

Uruguay completeert het deelnemersveld van 32 landen op het WK, dat volgend jaar op 31 mei begint. Titelhouder Frankrijk en de organiserende landen Japan en Zuid-Korea waren automatisch geplaatst. Europa wordt vertegenwoordigd door Rusland, Portugal, Denemarken, Zweden, Polen, Kroatië, Spanje, Italië, Engeland, Slovenië, Turkije, België, Duitsland en Ierland.

Behalve Uruguay komen uit Zuid-Amerika de landenploegen Argentinië, Paraguay, Ecuador en Brazilië. Azië wordt verder vertegenwoordigd door China en Saudi-Arabië. Uit Afrika komen Tunesië, Senegal, Nigeria, Zuid-Afrika en Kameroen. De elftallen van de Verenigde Staten, Costa Rica en Mexico vertegenwoordigen Noord-Amerika en Midden-Amerika.