Technologiefondsen stuwen beurs op

De Amsterdamse effectenbeurs begon de nieuwe handelsweek positief. De winsten in New York van vrijdag, de hoop op een snel economisch herstel en een opleving van de technologiefondsen stuwden de AEX-index op. De beursgraadmeter stond rond het middaguur op 510,71 punten, een winst van 0,8 procent.

Het Damrak kreeg een duw in de rug van de optimistische stemming op Wall Street vrijdag. De Dow-Jonesindex steeg vrijdag met 1,3 procent en de technologiebeurs Nasdaq boekte een winst van 1,5 procent. Het positieve sentiment uit de VS was de belangrijkste sturing voor Amsterdam omdat er verder nauwelijks bedrijfsnieuws was om de markt richting te geven.

Uit Amerika komt ook het nieuws waar de markten nu op wachten. Morgen worden de cijfers voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen gepubliceerd, een cijfer dat sinds de aanslagen van 11 september nauwgezet wordt gevolg omdat het een indicatie is voor de richting van de economie.

Morgen zal ook voedingsconcern Ahold, als een van de laatste grote AEX-bedrijven, met de kwartaalcijfers komen. Ahold was vanmorgen een van de weinige dalers, het stond op een verlies van 1,1 procent op 32,88 euro.

Maar de aandacht van de handelaren ging toch vooral naar de technologiesector waar weer eens winsten werden geboekt. Elektronicaconcern Philips steeg 3,4 procent naar 33,05 euro op het bericht dat het weer enkele honderden banen gaat schrappen en op het nieuws dat de Taiwanese chipmaker TSMC, voor een kwart in handen van Philips, de winstverwachting voor 2001 heeft verhoogd.

Ook ASML, dat machines maakt voor de productie van chips, profiteerde en steeg 3,1 procent naar 20.97 euro. Andere ict-fondsen die terrein veroverden waren Getronics en KPNQwest. Zij stegen respectievelijk met 3,2 procent naar 4,15 euro en met 6 procent tot 9,30 euro. Kabelbedrijf UPC daalde en stond op een verlies van 1,6 procent op 60 eurocent.

Koninklijke Olie daalde ook, zij het met slechts 0,2 procent naar 56,55 euro. De daling wordt veroorzaakt door de olieprijs die weer naar beneden gaat omdat de markt teleurgesteld is over de productiebeperking die Rusland zal doorvoeren. De markt had gehoopt op ruim 100.000 vaten per dag, maar de Russen willen niet verder gaan dat 50.000.

De optiebeurs is vandaag begonnen met de overgang naar de schermenhandel. Opties op Fortis, Nutreco en ASMI worden niet meer op de vloer verhandeld, maar alleen nog via het computerscherm. Andere fondsen volgen in 2002 waarna het beeld van de schreeuwende optiehandelaar op Beursplein 5 definitief tot het verleden zal behoren.