Te koop

Pixelpower

De PrimeFilm 1800I scanner van Pacific Images Electronics, om dia's en negatieven te digitaliseren. Zowel voor de hobbyist als voor de professional. Verkrijgbaar bij fotospeciaalzaken, elektro- en computerzaken voor 489 gulden inclusief BTW (222 euro). Informatie: tel: (0251) 268 046 of op www.primefilm.nl.

Digitale foto's maken met je oude vertrouwde camera, of je oude foto's of dia's op cd-rom zetten, bewerken of versturen. Met de PrimeFilm 1800i scanner kan iedereen digitale foto's produceren, zowel kleur als zwart-wit. Met een maximale resolutie van 1800 dpi (4,2 miljoen pixels bij de maximale scanafmeting van 36mm x 24 mm) doet de PrimeFilm 1800I niet onder voor grotere en duurdere scanners. De digitale foto's kunnen eenvoudig worden vergroot en volgens de fabrikant zonder verlies van scherpte en kwaliteit.

Met de bijbehorende USB-aansluiting en software is de scanner toegankelijk voor de hobbyist. ,,Hij is erg gebruikersvriendelijk, er komen zelden mensen bij ons terug met vragen'', vertelt René Loman van fotospeciaalzaak Combi Strik in Hilversum. ,,Het is echt een goed product voor deze prijs, zeker vergeleken met duurdere merken als Minolta en Nikon. Alleen voor zwart-wit foto's is hij iets minder geschikt, daarvoor kun je beter voor een iets duurdere scanner kiezen.''

Manipulatiemonster

Don't free Freddy, knuffelbeest met 75 verschillende teksten. Voor de adviesprijs van 99,95 gulden te koop bij speelgoedzaken en warenhuizen. Informatie: tel. (038) 444 30 93 of www.goliathgames.nl.

Poppen en knuffels die kunnen praten, zijn er al langer. Maar Freddy is van een andere categorie. Freddy is een paars monster, met hoorntjes en grote tanden. Hij brult en schreeuwt en laat boeren en winden. Kortom; hij is erg stout. Tot je zijn handboeien sluit. Dan zet hij zijn liefste stemmetje op in de hoop losgemaakt te worden.

Tien kinderen uit groep vijf en zes van basisschool `De Zonnewijzer' testten Freddy. Negen van hen vonden hem geweldig. ,,Hij is zo cool, mag ik hem houden?'', reageerde Chantal. Dat hij nogal grof in de mond is, kan ze niks schelen. ,,Ik laat ook wel eens een boer, hoor'', vond Eline. Alleen Wanda moest niks hebben van Freddy. ,,Ik heb een hekel aan stomme knuffels die lelijk praten.'' Veel ouders zijn het waarschijnlijk eens met Wanda. Ook directeur A. Golad van leverancier Goliath erkent dat ouders in eerste instantie argwanend staan tegenover de knuffel. Teksten als ,,geef me een zoentje, (burp), wat een stank'' en ,,mijn vacht zit tussen mijn billen (wind)'' schrikken af. ,,Toch gaan de meeste ouders om'', aldus Golad.

MP3 van schijf

De Ipod: mp3-speler die zich gedraagt als een externe harde schijf van 5gb. Sinds deze week beschikbaar voor gebruikers van Apple computers. Prijs: ongeveer 1.200 gulden inclusief BTW. Informatie: www.apple.nl

Het overzetten van de gewenste muziekcollectie in de vorm van mp3's uit de computer naar een losse speler, vergt vaak veel tijd. Oorzaak is de gebruikte USB-aansluiting waarmee de spelers met de computer worden verbonden. Deze kan simpelweg niet sneller werken. In het geval van een kleine mp3-speler die plaats heeft voor hooguit drie cd's valt die wachttijd nog mee. Voor de zogenoemde Mp3-jukeboxen die een opslagcapaciteit hebben voor honderden nummers is deze wachttijd echter vele malen langer.

Computerfabrikant Apple, bekend van de I Mac, heeft hier wat op gevonden. De Ipod is een Mp3-jukebox met ruimte voor duizend muziek nummers (opslagcapaciteit 5gb). Het apparaat maakt echter gebruik van de firewire-aansluiting waarmee de computers van Apple standaard zijn uitgerust. Deze aansluiting zorgt voor veel snellere verbindingen. Een wachttijd van slechts een paar minuten is het gevolg. Nadeel van de IPod is echter dat deze officieel alleen geschikt is voor Apple-computers. De software op het internet, die de Ipod geschikt maakt voor de pc wordt niet door Apple ondersteund.

    • Renske Schriemer Tekoop@Nrc.Nl