Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de visvangst buiten Europa. Meer dan de helft van de vis die wij eten wordt buiten Europa gevangen. Momenteel is de Europese Unie bezig om een akkoord te sluiten met Mauritanië, een straatarm land in West-Afrika, waarbij wordt bepaald dat EU-landen 30 procent méér vis mogen vangen voor hun kust. Verder aandacht voor de internationale conferentie over de toekomst van Afghanistan in Bonn. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de structurele werkdruk bij de politie, justitie en rechterlijke macht. Een officier van justitie, een oud-rechter en een korpschef schetsen de dagelijkse dilemma's waar ze mee te maken hebben. Ned.1, 20.32-21.03u.

Nova. Aandacht voor het Amerikaanse bedrijf Advanced Cell Technology dat er in geslaagd is een menselijk embryo te klonen en de mogelijke introductie van het Nederlandse softdrugsbeleid in Engeland. Verder een verslag van de wandeltocht van de Nederlandse architect Rem Koolhaas door New York met zijn visie over wat er na 11 september met de stad moet gebeuren. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Mythen der mensheid. Tweede deel van een zevendelige serie over mythen der mensheid behandelt de mythe van de Heilige Graal. De graal bracht de Middeleeuwen hoop en inspiratie in donkere tijden. Deze aflevering omvat gnostici, middeleeuwse katharen en uitersten als de SS. Ned.1, 17.08-18.03u.

Waskracht! Aandacht voor alleenstaanden. Als er op dit moment over `singles' wordt gesproken, gaat het bijna exclusief over vrouwen van rond de dertig, met een leuke baan, maar zonder vaste partner. Zij hebben het prima naar hun zin en lijken een relatie als een extra optie te beschouwen. Wat gebeurde er eigenlijk met de alleenstaande en de oude vrijster? Ned.3, 20.05-20.35u.

Living longer: 4 X 4. Aandacht voor de vraag waarom de bewoners van Sardinië gemiddeld langer leven. BBC1, 20.30-21.00u.

From here to modernity. Eerste aflevering van een serie over de opkomst en ondergang van de modernistische architectuur. Vanavond over de eerste modernistische architecten, waarbij hun visies en een aantal vroege gebouwen aan bod komen. BBC2, 20.30-21.00u.

Niemandsland. Eerste deel van een tweeluik over grensgebieden tussen twee landen. Gefilmd is in het grensgebied van Groningen met Duitsland en in Zeeuws-Vlaanderen met België. Als de grenzen verdwijnen, lijkt de grenzeloosheid de verschillen juist te benadrukken. Ned.3, 20.35-21.30u.

Spots. Reportage over de psychiatrische afdeling voor kinderen van het Antwerpse Middelheimziekenhuis. Afl.: Kinderpsychiatrie, Antwerpen. Canvas, 20.55-21.35u.

Verbonden. Derde aflevering in een serie over relaties portretteert Jan en Mirjam. Omdat Jan multiple sclerose heeft, is hun relatie langzaam veranderd. Ned.3, 21.30-22.00u.

A virus of violence. Aandacht voor de vraag in hoeverre de televisie verantwoordelijk kan worden gesteld voor het toenemende geweld in de samenleving? Discovery, 23.00-24.00u.

Terug naar Hoogvliet. Vijf jaar na zijn eerste documentaire over Hoogvliet keert Gerard d'Olivat terug naar de Rotterdamse buurt waar destijds drugs en criminaliteit aan de orde van de dag waren. Hoe is het nu met de bewoners van toen en hoe gaat het met de wijkagenten en arrestatieteams? Ned.1, 23.00-23.45u.

Animal Inventors. Planten en dieren zijn echte ingenieurs. Veel van de baanbrekende ontdekkingen op het gebied van aandrijving, structuur, verdediging, detectie en het controleren van het milieu vertonen overeenkomsten met de natuur. In deze aflevering zien we enkele slimme creaties van de natuur. National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

Kids behind bars. Over jongeren in gevangenissen en opvoedingsinstituten. Sommige kinderen zitten hun tijd uit voor kleine vergrijpen, terwijl anderen al tot geharde criminelen zijn gevormd. BBC1, 23.35-1.10u.

Steps for the future: It's my life. Serie over de aids-crisis in Zuid-Afrika. De activist Zackie Achmat weigerde medicijnen te gebruiken totdat de Zuid-Afrikaanse regering ze gratis ging verstrekken in ziekenhuizen. BBC2, 0.20-1.05u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Kamerlid voor de VVD Frans Weisglas, de oud-voetballer Johnny Rep en dichter Theun de Winter. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van fragmenten uit het jaar 1970 onder andere herinneringen op aan de introductie van de hot pants, het popfestival in Kralingen, de wereldcup van Feyenoord en de quiz Twee voor twaalf. Ned.1, 18.32-19.00u.

Holiday. Vankantiemagazine met o.a. een muzikale expeditie in Verona, het effect van het toerisme op Bali en een familievakantie op Cyprus. BBC1, 20.00-20.30u.

De rijdende rechter. Mr. Frank Visser doet als rijdende rechter een bindende uitspraak in een rechtszaak over de plaatsing van tientallen verkeersdrempels op een fietspad in de Haagse duinen. Ned.1, 22.30-23.00u.

Pakhuis De Jong. Gesprek met Erick Mul, onderhandelaar voor de Verenigde Naties. Jarenlang had hij Afghanistan als standplaats en zat regelmatig met de Talibaan om de tafel. Tevens is D66-fractievoorzitter Thom de Graaf te gast en twee dames van de Nederlandse bobsleeploeg die waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis naar de Olympische Spelen gaat. Ned.3, 23.15-23.55u.

DRAMA

Er was eens... Eerste aflevering van een driedelige serie waarin drie jonge documentairemakers met een blik van een sprookjesverteller kijken naar wat er om hen heen gebeurt. In deze aflevering wordt een zoon en diens moedige zoektocht gevolgd naar de betekenissen van het mythische hart, nadat tot hem is doorgedrongen dat zijn vader sterfelijk is. Afl.: Echo van het hart. Ned.1, 0.13-0.37u.

SPORT

Studio Sport, eredivisie op maandag. Gasten zijn oud-trainer van Ajax en PSV Aad de Mos en Vitesse-speler Theo Janssen. Verder een reportage over Hans van der Meer, die onlangs een boek uitbracht over keepers. Ned.2, 22.45-23.45u.

FILM

The Devil's Own (Alan J. Pakula, 1997, VS). Met Brad Pitt als een engelachtige IRA-terrorist zonder inhoud. En ook Harrison Ford. Zie Film-vooraf. V8, 20.30-22.30u., met reclame.

Sjön / The Lake (Hans Ake Gabrielsson, 1999, Zweden). Zweedse bioscoophit is mystery-thriller waarin vrouw (Regina Lund) terugkeert naar haar geboortedorp om er de raadselachtige verdwijning van haar gehate vader te onderzoeken. ZDF, 22.15-23.45u., nagesynchroniseerd.

Pas de scandale. (Benoit Jacquot, 1999, Frankrijk). Serieus en lichtvoetig relatiedrama waarin oud-industrieel Fabrice Luchini na een gevangenisstraf moeite heeft om zich aan het normale leven aan te passen. Uiteindelijk is de enige met wie hij nog kan praten de kapper van zijn vrouw. Met Isabelle Huppert, Vincent Lindon, Vahina Giocante en Sophie Aubry. TV5, 22.15-24.00u.

Comptes à rebours (Roger Pigaut, 1970, Frankrijk/Italië). Doorsnee misdaadthriller over wraak van gangster Serge Raggiani op collega's die hem verlinkten. Toch ook met Simone Signoret en Jeanne Moreau. ARD, 0.50-2.25u., nagesynchroniseerd.

Edie & Pen (Matthew Irmas, 1997, VS). Echo's van Thelma & Louise klinken door in nergens in de bioscoop uitgebrachte tragikomedie. Twee zojuist gescheiden vrouwen – Jennifer Tilly en Stockard Channing – babbelen over en ruiken aan nieuwe romances in 'echtscheidingshoofdstad' Reno. Ook met Scott Glenn. BBC1, 1.10-2.40u.

Without Reservations (Mervyn LeRoy, 1946, VS). Romantische komedie. Per trein op weg naar Hollywood ziet schrijfster Claudette Colbert in marinier John Wayne de ideale hoofdrolspeler voor een film. Morgen, BBC2, 14.25-16.10u., zwart-wit.

RADIO

Dharma, artha, kama en moksha. In het hindoeïsme zijn er vier zaken die in het leven strevenswaardig worden geacht: rechtschapenheid (dharma), materiële voorspoed (artha), genot (kama) en verlossing (moksha). Een reportage waarin naar de antwoorden op de vragen bij deze levenswaarden wordt gezocht. 747AM, 21.02-22.00u.

De avonden. Na het uitzicht van sound designer Marco Vermaas in Amsterdam een hommage aan de dichter L. H. Leopold zoals gepresenteerd op Poetry International 2001. In het tweede uur een deel van het muzikale reisverslag door Mississippi en de vertaling van Hey Joe van Jimi Hendrix door Jan Rot. 747AM, 22.02-24.00u.

Mijn nachten met Norbert. Reconstructie van het leven van de geheimzinnige Norbert de Montalban van Tasselaer, die zeker 25 jaar in een Amsterdams studentenhuis woonde en zes jaar geleden spoorloos verdween. Radio 1, 0.04-0.45u.

MadiwodoVPRO. Tweede aflevering in een serie over hedonisme portretteert een jonge homoseksueel wiens leven in het teken staat van party's. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Faros wetenschap. De Amsterdamse internist en voorzitter van The International AIDS Society Joep Lange gaat o.a. in op de vooruitgang in het aidsonderzoek en over de leemten die nog resten. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.