PSV'ers gaan weer hand in hand door de Arena

Met opvallend gemak hield PSV een traditie in ere. Sinds Ajax in de Arena speelt (vanaf augustus 1996) wonnen de Eindhovenaren daar bijna alle wedstrijden. PSV weet in Amsterdam Zuidoost niet wat verliezen is. Alleen in 1998 kwam de ploeg niet verder dan een gelijkspel (2-2). Gisteren werd aan die bijzondere reeks een nieuwe overwinning toegevoegd: 1-3.

De basis voor deze triomf werd gelegd in een ander hol van de leeuw. Zaterdagnacht sliep PSV in `De Witte Bergen' bij Laren, het hotel waar Ajax zich vroeger voorbereidde op de thuiswedstrijden. Daar ontstond in de avonduren volgens trainer Gerets een sfeer die allesbepalend was voor het sterke collectief dat de volgende dag korte metten maakte met Ajax. ,,Bij het eten hebben we een fles Margaux op tafel laten zetten. De rode wijn was misschien iets te jong en iets te koel, maar deed ons niettemin goed smaken en zorgde voor gezelligheid. Vandaag zag je vervolgens dat iedereen zijn stinkende best heeft gedaan.''

Het ontbreken van een sterke teamgeest was de afgelopen maanden het grote probleem van Gerets. Hij dreigde de greep op de selectie te verliezen. Te veel spelers binnen zijn ploeg wilden een andere koers varen. Misschien was het in zijn voordeel dat dominante persoonlijkheden als Van Bommel en Bruggink in de Arena wegens blessures ontbraken.

Er resteerde een groep harde werkers die bereid bleek het vuur uit de sloffen te lopen. Voor elkaar én de trainer. Dat kwam voor Gerets op een belangrijk moment. Want vorige week liet PSV-voorzitter Van Raaij in een vraaggesprek met deze krant blijken dat hij niet voor zijn trainer in kan staan als er nog meer nederlagen volgen.

Gerets prees twee spelers van zijn team: de Deen B⊘gelund, die op de plek speelde van de niet geheel fitte Rommedahl en Lucius, de stand-in voor de langdurig geblesseerde Van Bommel. ,,Zij waren de matchwinners'', aldus Gerets. Behalve dat hij sterk speelde op het middenveld, maakte Lucius in de dertiende minuut ook een belangrijk doelpunt. Doelman Grim had geen antwoord op zijn afstandsschot.

Het was de tweede treffer van PSV nadat Kezman vijf minuten eerder de score had geopend uit een hoekschop van B⊘gelund. De 21-jarige Deen, die al bijna vier jaar bij PSV onder contract staat, maakte een kwartier voor tijd alsnog plaats voor zijn landgenoot Rommedahl. De snelle rechtervleugelaanvaller besliste het duel (0-3). Kort voor tijd kreeg Ajax nog een strafschop omdat Addo in het zestienmetergebied Wamberto omver trok. Bergd⊘lmo schoot raak vanaf de stip, maar dat was voor de wedstrijd niet meer van belang.

Gerets had wel verwacht dat Adriaanse zou terugvallen op het behoudende tactisch systeem (5-3-2) waarmee Ajax eerder de koppositie van de eredivisie veroverde. ,,Nu het elftal weer in een mindere fase terecht is gekomen, was dat logisch'', nam de Belg het onbedoeld op voor zijn nu in het nauw gedreven collega. Maar tegelijkertijd trof Gerets zijn maatregelen en zorgde hij dat PSV op het middenveld steeds profiteerde van de man-meer-situatie. Althans in de eerste helft.

Toen Ajax na rust met vier spitsen ging spelen werd het spel van de landskampioen uitermate armoedig. Spits Vennegoor of Hesselink verscheen regelmatig aan de rand van het eigen strafschopgebied omdat hij de bewaker was geworden van Galásek. ,,Dat verdedigende werk deed hij fantastisch'', probeerde Gerets dit maar positief te benaderen.

Toen Ajax eindelijk aandrong wreekte zich echter bij PSV wél het feit dat de meest creatieve spelers van het elftal (Hofland, Van Bommel, Bruggink en De Jong) door blessures niet inzetbaar waren. Maar dankzij de nodige wilskracht en de hulp van arbiter Jol, die streng de treffer van Mido afkeurde toen de Egyptenaar bij een kopbal even op de schouders van Ooijer leunde, bleef PSV overeind. Anders dan in Istanbul en Saloniki toen de ploeg het heft uit handen gaf. ,,Maar dat we tegen PAOK op de valreep nog terugkwamen op 3-2 is van groot psychologisch belang geweest voor deze wedstrijd'', aldus Lucius.

Gerets bleef realistisch onder de zevende zege in de Arena. ,,Dit was een goede overwinning, niet meer dan dat. Mooi voor het zelfvertrouwen. We zijn nog niet terug aan de top. En woensdag wacht FC Utrecht dat tegen ons ongetwijfeld de messen zal slijpen.''

Dan zal ook blijken of de homogeniteit die PSV gisteren vertoonde geen incident is geweest. Doelman Waterreus was uitermate voorzichtig. ,,We moeten nu niet hoog van de toren gaan blazen. Ons lek is niet boven, we zijn er nog niet uit. We nemen dit resultaat alleen mee in de wederopbouw.''

Ajax

1

PSV

3

Ruststand 0-2. 7. Kezman 0-1, 13. Lucius 0-2, 80. Rommedahl 0-3, 87. Bergd⊘lmo 1-3 (strafschop). Schds: Jol. Tsch: 43.830. Gele kaarten: O'Brien, Trabelsi, Hossam (Ajax) en Ramzi (PSV).

    • Erik Oudshoorn