`Prijs beschadigd door affaire'

Jurylid G. Dorleijn wil de Prijs der Nederlandse Letteren afschaffen, omdat die door de affaire-Reve/Schafthuizen zwaar beschadigd zou zijn. ,,Wie de prijs voortaan ook wint, deze enorme smet zal er altijd aan kleven. Het is daarom te overwegen te stoppen'', aldus de Groninger hoogleraar moderne letterkunde. Dorleijns kritische opmerkingen zijn op persoonlijke titel gemaakt, benadrukte juryvoorzitter Fens zaterdag.

De uitreiking ging deze week niet door, omdat de Vlaamse minister Anciaux vond dat de Belgische koning Albert de prijs niet persoonlijk aan de volksschrijver mocht uitreiken. Hij nam dat besluit nadat bekend werd dat tegen de partner van Reve, Joop Schafthuizen, een aanklacht is ingediend wegens vermeende ontucht met een minderjarige.

In een interview afgelopen zaterdag in het Belgische dagblad De Morgen wordt de suggestie gewekt dat minister Anciaux via minister-president Dewael een signaal heeft gekregen dat koning Albert zelf de prijs niet wilde uitreiken. Anciaux houdt vol dat hij in de affaire `geen enkel teken van leven' van het paleis heeft gekregen, maar geeft toe dat Dewael hem over de affaire heeft gebeld. Dewael (van de Vlaamse regioregering) zou tegen Anciaux gezegd hebben dat premier Verhofstadt hem zou bellen, maar dat heeft deze nooit gedaan. Anciaux: ,,Ik ontken formeel dat Guy Verhofstadt me heeft gebeld. En ik ontken formeel dat Patrick Dewael me heeft gezegd dat er een probleem was in het paleis. Echt, dit is mijn beslissing''.